Zicht op Zeebaars 62: Voorzichtig herstel zeebaars vangsten !

 Zicht op Zeebaars 62:

Voorzichtig herstel zeebaars vangsten !

Door Joop Folkers

Langzaam maar zeker trekken de zeebaarsvangsten langs onze kust een beetje aan. Mag ook wel, want het was echt huilen met de bekende pet op! Deze aantrekkende vangsten hebben in mijn optiek zondermeer te maken heeft met de enorme scholen zeebliek en makreel (zie: Zicht op zeebaars 60)die zich al enkele weken in ons kustwater ophouden.


Mooi weer,dikke “boemen"wat wil een mens nog meer?????

Het blijft voor mij toch altijd weer een raadsel waarom de maaginhoud van vriend zeebaars negen van de tien keer alleen uit (zwem-) krabbetjes bestaat terwijl de zee is vergeven van de zeebliek en zandaal! Een verwoed zeebaarsvisser die zijn vakantie vrijwel ieder jaar op één van de Waddeneilanden door brengt,mailde me dat hij tot op heden opvallend veel zware zeebaarzen had weten te vangen.

Beste kunstaas was de shad wederom de zo langzamerhand niet meer weg te denken Subwalk (9 cm.)! Ook rond het uitgestrekte Europoort gebied trekken de vangsten wat aan en worden er soms  mooie,dikke zeebaarzen gevangen.


De pier van Hoek van Holland blijft dit jaar een “zorgen kindje”!

De pier van Hoek van Holland blijft dit jaar een “zorgen kindje”. Alleen tijdens de nachtelijke uurtjes wordt er zo nu en dan wel eens leuk gevangen maar de vangsten overdag beperken zich over het algemeen tot wat makreel aan de zeekant. Fint is volop aanwezig en de heren “vliegenmeppers” vermaken zich dan ook kostelijk. Vooral de strekdammetjes aan de Rozenburgse kant zijn favoriet!


Vooral de strekdammen rond de landtong van Rozenburg zijn favoriet bij de “vliegnemeppers”!


Fint kom je werkelijk overal tegen.

Geepvissen vanaf de kant blijft een leuke bezigheid. Veel heb je voor deze visserij niet nodig want naast een (spin) hengel van pakweg van hooguit 3,5 mtr. en een met nylon gevulde molen (20/00 mm.) bestaat je outfit uit enkele geepdobbers,wat haakjes (nr. 4) en stripjes verse zalm of makreel. Uiteraard is ook een vers stripje geep top aas. Neem voor het gemak een schaar mee dan kun je mooie dunne reepjes knippen.


Mooie gepen zelfs aan de plug.

Knip het reepje vis zo dat het aan één kant in een smalle punt eindigt (hierdoor krijg je de meest natuurlijke aanbieding!). Bevestig je haak in de brede kant door hem twee tot drie keer door het vel van de vis te steken. O ja, zet op zo’n 30 cm. van de haak één of twee zware kogel loodjes.

Deze zorgen ervoor dat je stripje vis niet iedere keer door de stroom naar de oppervlakte wordt gedirigeerd waardoor het een welkome prooi wordt voor alles wat vleugels heeft!!  Het barst momenteel van de geep dus is het zeker de moeite waard om er een sessie aan te wagen.

Stekel ze, Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -