Zicht op Zeebaars 56: Minder zeebaars!

Zicht op Zeebaars 56:

Minder zeebaars!

Door Joop Folkers

Het is niet leuk om te vermelden, maar vriend zeebaars is het afgelopen seizoen rond de overwinteringstekken kei en keihard aangepakt door de beroepsvisserij (spanvisserij!), met als droevig gevolg dat de enorme populaties lelijk zijn geminiseerd!

Dit zou wel eens de alom gevreesde doodsteek voor deze fantastische sportvis kunnen betekenen! Eigenlijk leek het er eerst gewoon op dat de natuur gewoon 3 weken achter liep toen er ineens enkele dagen leuk werd gevangen vanaf de pier in Hoek van Holland. Meestal een graadmeter voor het uitgebreide Europoortgebied. Mooie zeebaarzen meldden zich op zowel de jigkop als de plug.

Maar na twee dagen leek deze stek alweer uitgestorven. Oké, er wordt door de echte diehards zo nu en dan nog wel een enkel zeebaarsje gevangen, maar de vangsten halen het niet in vergelijking met het afgelopen seizoen dat eerlijk gezegd ook al een stuk minder productief was.

Kortom het ziet er allemaal niet geweldig uit en het is dan ook te hopen dat er vanuit Brussel eens een besluit wordt genomen om maatregelen te treffen waardoor die enorme moordpartijen in en rond het Kanaal eindelijk aan banden kunnen worden gelegd!

Ik kreeg gisteren een mailtje van Jim Clohessy die als zeebaarsgids in het zuiden van Ierland werkzaam is. Daar had men de afgelopen 2 weken niet één zeebaarsje weten te vangen! Een teken aan de wand of…?!

Laten we hopen op betere tijden. Wie weet loopt de zeewatertemperatuur de komende zomer flink op waardoor scholen zeebliek en zandaal naar ondieper water trekken, gevolgd door makreel, geep en zeebaars!

We houden in ieder geval de vinger aan de bekende pols!

Stekelze,
Joop.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -