Zicht op Zeebaars 55: Zeebaarsseizoen begint met horten en stoten!

Zicht op Zeebaars 55:

Zeebaarsseizoen begint met horten en stoten!

Door Joop Folkers

Dat het zeebaarsseizoen ieder jaar weer een andere opening kent, dat weten we zo langzamerhand wel,maar dit jaar moet je echt heel veel energie in je hobby steken om de eerste stekel aan de schubben te komen.


Moeilijk om de eerste stekels te pakken te krijgen.

Het Europoortgebied is één van die stekken waar je keihard moet vechten voor die ene aanbeet. Natuurlijk is er altijd wel een verklaring voor te vinden. Dit jaar lopen we gewoon 3 weken achter op schema. Dit werd mede veroorzaakt door de extreme kou die half februari zijn intrede deed.

Andere rede is de 2de Maasvlakte. De sterke stroming, die voor het opspuiten van dit enorme zandgebied vol vanuit het zuiden op de Noorderpier knalde, is sterk verminderd en loopt nu ver buiten de blokkendam om richting Scheveningen. De kracht van deze sterke stroming tijdens het hoge water is volgens mij gehalveerd,waardoor de onderstroom in de Waterweg is verandert! 

Maar goed, het blijft natuurlijk altijd gissen of dit de vangsten nadelig beïnvloedt! Toch hoor je nu al heel wat fanatieke zeebaarsvissers klagen over de vangsten. Oké, ik weet ook wel dat het seizoen maar net begonnen is, maar ik ben bang dat de enorme overbevissing rond de overwinteringstekken er geen goed aan heeft gedaan. Maar laten we wel zijn, aan het eind van het seizoen weten we meer en kunnen we de balans opmaken!


Eerst maar ‘ns afwachten wat de rest van het seizoen gaat doen…

Wat mij wel opvalt is dat je soms drie dagen achter elkaar een aantal vissen vangt om daarna gewoon weer een aantal dagen voor Jan met de korte achternaam te staan! Maar gezien de huidige, goede vangsten op de verre wrakken, geloof ik best dat het allemaal wel goed komt. Gewoon effe die drie weken achterstand wegwerken!

Stekelze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -