Zicht op Zeebaars 5: 2de Maasvlakte ‘Eldorado’ voor Sportvissers?!

Zicht op Zeebaars 5:

2de Maasvlakte ‘Eldorado’ voor Sportvissers?!

Tekst: Joop Folkers, fotografie: Ronald v/d Burg

De aanleg van de 2e Maasvlakte vordert snel en begint eindelijk een beetje vorm te krijgen. Zoals op onderstaande foto’s te zien is, zijn de grote betonblokken niet zoals normaliter gewoon neergegooid, maar worden nu systematisch op elkaar gestapeld zodat je als sportvisser geen halsbrekende toeren uit hoeft te halen om een goede visstek te kunnen bemachtigen.


De werkzaamheden zijn in volle gang…


... En de blokken worden keurig geordend geplaatst.

Als je tijdens het opkomende water met je boot langs de buitenkant van de nieuwe Maasvlakte vaart, merk je direct wat een grote invloed de getijdestroom op dit gebied uitoefent!  Werd het opkomende water tijdens de oude situatie rustig langs de dam getransporteerd, nu wordt het met een enorme kracht langs de buitenkant van de Maasvlakte 2 “geperst” waardoor sterke stroomgebieden (tijnaden) ontstaan. Een unieke zeebaarsstek voor zowel de boot- als kantvisser.


Nieuwe, unieke stekken voor zowel kantvisser…


... Als bootvisser.

Echter het blijft een gevaarlijk gebied, zeker als de wind uit richtingen tussen noordwest en noordoost komt heb je hier niets te zoeken. Zeker tijdens het afgaande water vanuit de Waterweg ontstaat er dan een levensgevaarlijke situatie waar grondzeeën (tijdens de oude situatie regelmatig meegemaakt!) denkbaar zijn.

Maar het ziet er allemaal positief uit dus laten we hopen dat het “vissein” snel op groen zal worden gezet en we van dit toch wel unieke gebied kunnen genieten!

Ook de aanleg van het project “de Zandmotor” voor de kust tussen Ter Heijde en Kijkduin vordert gestaag! Dag in dag uit voeren vier enorme “hoppezuigers” van de firma Ham ongelooflijk grote hoeveelheden zand aan en is er dan ook in een relatief kort tijdsbestek al een echt schiereiland ontstaan.


Vier enorme hoppezuigers voeren ongelooflijk grote hoeveelheden zand aan…


... En in een relatief kort tijdsbestek is er al een echt schiereiland ontstaan.

Ook hier vindt vriend zeebaars een topstek om te jagen! Ik heb echter geen idee wat de mogelijkheden voor de sportvisserij in de loop van dit seizoen zullen zijn, maar als het daadwerkelijk opengesteld zal worden voor de sportvisserij, dan wordt dit zondermeer een topstek!

Stekelze, Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -