image description

Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!

Als ik mijn werkkamer binnen loop wordt ik keer op keer keihard geconfronteerd met mijn "kunstaas syndroom". De overvolle tackelboxen gevuld met honderden soorten vaak fel gekleurde shads geven slechts een kleine indicatie van mijn bizarre kunstaas verzameling.


Ja man niet normaal...


Piet Pleunis dikke beer op de "poepkleur"!

Gelukkig is de koopgekte behoorlijk afgezwakt. Begrijpelijk want laten we eerlijk zijn vrijwel alle bestaande kunstaassoorten die tegenwoordig op de markt worden gebracht hebben allang meerdere "broertjes en zusjes"!  Kortom er verschijnt tegenwoordig nauwelijks nog iets nieuws onder de overbekende zon.


Brede staarten, kleine afgeplatte staarten, v-staartjes shads met ribbels, gladde shads pffff teveel om op te noemen en laten we het dan maar niet hebben over de vele kleuren combinaties.

Oké ik ben er in de loop van de jaren ook wel achter gekomen dat shads keer op keer een nieuwe wedergeboorte ondergaan door er een extra vinnetje op te plakken of er wat ribbels in te slijpen. Ook de vorm van de staartjes ondergingen met regelmaat een makeover. Nu moet ik meteen melden dat vriend zeebaars minder gevoelig is voor al die kleurtjes en modelletjes. Begrijpelijk want dressuur bestaat bij deze vissoort nauwelijks omdat deze smakelijke vissoort slechts zelden wordt terug gezet in zijn element.


GUTSBAIT U V shad een topper voor een klein prijsje!


De nieuwe GutsbaitUV shads hebben zich nu al bewezen!

Met snoekbaars ligt dit net weer ff anders want mister glasoog wordt na een fotootje meestal weer netjes teruggezet in zijn element waardoor de kans op dressuur zondermeer groter is. Wat me sinds mijn ver gevorderde kunstaas verslaving wel is opgevallen is dat bepaalde kunstaassoorten om wat voor rede dan ook slechts één seizoen hun van kracht behouden! Klinkt maf maar de jarenlange ervaring heeft dit gewoon keihard bewezen.


GutsbaitUV shads van SPRO en de BM's zijn killing voor vriend zeebaars.

Grappig is dat tot op heden slechts een enkele kunstaassoort heeft weten te "overleven" in het ozo grote kunstaascircus en ook na ruim 40 jaar nog steeds de maximale vangkracht bezitten. Goed voorbeeld hiervan zijn o.a. de gebonden jig-twister combinatie en de good old Culprit shad. De nieuwe shads die jaarlijks op de markt worden gebracht vormen keer op keer weer een nieuwe uitdaging die onze kunstaasvisserij juist zo spectaculair maken!

Stekel ze,

The Bass Whisperer. 

Joop.