image description

Zicht op zeebaars 245: Dus toch!

Zicht op zeebaars 245 

Dus toch!

Door Joop Folkers 

Ik kan me nog goed herinneren dat ik zo’n 20 jaar geleden door een stel 'zeebaarskenners' werd uitgelachen toen ik destijds vertelde dat er zich gedurende de wintermaanden vele grote scholen zeebaars ophielden in de vele diepe havens van het Europoortgebied!

Tijdens een gesprek met één van mijn zeebaarsmaatjes vertelde hij dat ze tijdens een patrouilledienst ergens op 13 januari 2014 rond de havens van de Rozenburgse sluis zomaar ineens door een grote school van vele duizenden grote zeebaarzen voeren die deels nog leefden en deels al dood bleken te zijn!


Dikke zeebaarzen dood en half levend zomaar ergens in een diepe haven rond de Rozenburgse sluis! Kom er maar op!

Er werd uiteraard direct gedacht aan een één of andere lozing  van giftige stoffen. Met moeite wisten de mannen enkele zeebaarzen aan boord te krijgen die later werden onderzocht door Imares. Het bleek te gaan om een 'verstening' van het kuit waardoor voortplanting onmogelijk werd en de enorme concentratie zeebaars ten dode was opgeschreven.


Een gezonde oktober baars die deze mysterieuze ellende heeft overleeft.

Een bizar verhaal! Zulke enorme scholen zeebaars zomaar midden in de winter gewoon ergens in een diepe haven rondom Rozenburg!? Grappig om te denken dat we vrijwel alle zeebaarsgeheimen kennen maar dat we blijkbaar nauwelijks in staat zijn om de levenswandel van deze mysterieuze stekels precies te kunnen volgen! Wordt zondermeer vervolgd!

Stekel ze,
The Bass Whisperer
Joop

ANDEREN LAZEN OOK