Zicht op zeebaars 204 Zo…het gaat echt snel!

Zicht op zeebaars 204 

Zo...het gaat echt snel! 

Door Joop Folkers

Zoals nu weer blijkt is de ene herfst de andere niet. Al bijna drie weken lang worden we 'geteisterd' door oost-noord-oosten winden die voor de tijd van het jaar veel te koude lucht aanvoeren. ’s-Nachts daalt het kwik landinwaarts zelfs al tot een snipper boven nul terwijl de temperatuur rond zee wegzakt tot zo’n 5 a 6 graden. Kortom, de zeewatertemperatuur daalt nu snel.

Afgelopen vrijdag was het uitstromende water van de Waterweg volgens mijn Raymarine nog ruim 16 graden. Ik vrees met grote vrezen dat deze temperatuur nu is weggezakt tot hooguit 13 graden. Op zich niets bijzonders maar uiteraard heeft dit soort snelle schommelingen van de zeewatertemperatuur zondermeer zijn invloed op de eetgewoontes van onze gestekelde vrienden.


 
Oké, ik weet, we moeten er maar gewoon mee dealen en afwachten wat de rest van dit najaar voor ons in petto heeft. Maar goed het is helaas overduidelijk dat ook dit zeebaarsseizoen weer met rasse schrede het einde nadert!



Maaaaarrr… mocht de koude noordooster willen trotseren dan kan ik je voorspellen dat je nog steeds een goede kans maakt om een dikke zeebaars te vangen! Want gedurende de afgelopen dagen worden er vanaf de pier in Hoek van Holland van zo’n pakweg twee uur voor tot twee uur na hoog water mooie dikke zeebaarzen gevangen aan oppervlaktepluggen.


Soms pakt een zeehond een gehaakte zeebaars, en dan sta je -eventjes- met een nóg krommere hengel.

Zeker niets nieuws maar wel interessant als je er tijd in wil investeren.

Zoals ik in de vorige zicht al aangaf is het rond en in het uitgebreide Europoortgebied vergeven van de kleine (30+centimeter) zeebaarsjes. Of dit een goed teken is weet ik niet want de enorme concentraties grotere zeebaarzen lijken op veel stekken compleet te zijn uitgeroeid!

Ander nieuws is dat er in de uitgestrekte havens van het Europoortgebied momenteel een aantal al dan niet illegale 'beroeps' lijnzeebaarsvissers bezig zijn!

De vele havens worden nota bene onder het toeziend oog van de Havendienst stelselmatig kapotgevist door een aantal beroepsvissers die in het bezit zijn van een 'nummer'!  Bij navraag blijken deze heren geen toestemming te hebben van de desbetreffende pachters waaronder de heren Struik en Klop.

Hoe het één en ander plaats kan vinden wordt nu onderzocht door Rijkswaterstaat en Sportvisserij Zuidwest Nederland. We wachten af!

Stekel ze,
'The Basswhisperer'
Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -