Zicht op Zeebaars 2: Pluggen uit de kast!

Zicht op Zeebaars 2: Pluggen uit de kast!

door Joop Folkers

Een groot deel van onze gestekelde vrienden zal zich na het paairitueel (rond half mei) weer richting zee begeven. Maar de ervaring heeft geleerd dat er op bepaalde stekken altijd wel een aantal zeebaarzen blijven hangen, die zich daar gedurende de zomermaanden lekker amuseren met de rijk gedekte dis die wordt gevormd door vele kleine zachte krabbetjes, mini bolkjes en kleinere finten.

Trouwens, het klinkt misschien gek, maar juist die finten spelen een zeer belangrijke rol in de voedselketen van de zeebaars. Het is me opgevallen dat op het moment dat de grote scholen fint onze kustwateren binnentrekken, vriend zeebaars vrijwel direct overschakelt op het eten van deze vissoort.

Dat is, zoals de praktijk heeft geleerd, het juiste moment om over te schakelen op de plugvisserij. Jaren geleden waren er zelfs enkele fanatiekelingen op de pier van Hoek van Holland die kleinere finten middels een dobber aan wisten te bieden rond de vele hotspots, en met regelmaat van de bekende klok echt superdikke zeebaarzen wisten te vangen aan deze reuzeharing!


Komen de finten, dan kunnen de pluggen uit de kast gehaald worden.

Men viste in die tijd nog maar nauwelijks met pluggen. Nu weten we gelukkig wel beter! Toch is de plugvisserij onvoorspelbaar! Ieder jaar weer worden nieuwe pluggen/kleuren ingezet en ieder jaar weer verandert het vreetgedrag van de zeebaars.

Zo vang je ze het ene seizoen op knalgele pluggen, terwijl ze een seizoen later alleen met blauwe kleuren te verleiden zijn! Het is daarom raadzaam om niet direct een groot aantal van een bepaalde plug/kleur aan te schaffen.


Kleurvoorkeur kan verschillen van seizoen tot seizoen. Wissel dus regelmatig!

Toch zijn er twee pluggen die vrijwel altijd een visje opleveren.
Goed voorbeeld hiervan is de blauwe makreeluitvoering (Silver Blue Mackerel) van Rapala, te weten de FMAG09 SM. Deze minimakreel is voorzien van superscherpe, zoutwaterbestendige dreggen. Deze 13 gram zware plug loopt zo’n 150 cm. diep en is ook goed inzetbaar op die momenten dat de zeebaars aan de oppervlakte jaagt!

Goede 2e is de Subwalk van 15 cm. met het opvallende gewicht van 58 hele grammen! Oké, ik geef toe dat zo’n grote, lompe plug nu niet direct uitnodigt tot een lekker dagje smijten, maar gezien de goede vangstresultaten van de afgelopen 3 seizoenen, toch zeker een stuk kunstaas dat eigenlijk niet in je doos mag ontbreken. Let wel even op het werpgewicht van je hengel!


De Subwalk mag eigenlijk niet ontbreken in je collectie.

Verder kun je natuurlijk iedere plug gebruiken waar jezelf vertrouwen in hebt! Wissel regelmatig van kleur en ondiep- en dieplopende pluggen. Ook oppervlaktepluggen scoren zo in het begin van het seizoen soms erg goed, dus zeker de moeite om zo nu en dan eens even te proberen!

Stekelze, Joop

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -