Zicht op zeebaars 188: Moeilijke visserij!

Zicht op zeebaars 188 

Moeilijke visserij! 

Door Joop Folkers

De natuur loopt in mijn optiek nog steeds behoorlijk achter. Goed voorbeeld zijn de soms enorme (blaas) wiervelden die het vissen in zowel de Waterweg als vele havens en kanalen in het Europoortgebied op bepaalde momenten vrijwel onmogelijk maken.

Normaliter tref je deze hoeveelheden wier zo rond eind mei begin juni waarna ze zomaar ineens in het niets verdwijnen. Nu bijna half juli, zitten we nog steeds volop met die troep, die er voor zorgt dat de toch al taaie zeebaarsvisserij van dit moment er zeker niet gemakkelijker op wordt! Maar ondanks deze handicap wisten een aantal “fanatieke” deelnemers tijdens de workshop van afgelopen zaterdag toch weer een aantal zeebaarzen te vangen!


En of je trots mag zijn op je eerste zeebaars!
 
De enorme hoeveelheden speldaas trekken op hun beurt natuurlijk weer de nodige zomervissen aan. Zo is de Waterweg momenteel vergeven van de fint. Vrijwel iedere worp met een klein pilkertje of een lepel levert dan ook geheid een aanbeet op. Fint is mits licht bevist een leuke sportvis maar daar blijft het dan ook bij.
 

Ondanks de taaie visserij toch weer een aantal zeebaarzen tijdens de workshop van afgelopen zaterdag!

Ze zijn a: beschermt(???) en b: zorgen voor een enorme schubbentroep tijdens het onthaken. Ondanks deze handicaps vermaken dagelijks vele tientallen sportvissers zich kostelijk met het vangen van deze super “haringen”!  Maar goed de zeebaarsvisserij staat momenteel even op een laag pitje, maar dat is eigenlijk niets nieuws in deze periode.
 

Het uitgestrekte zeebaars gebied.

Het barst momenteel van de zachte krab en die beestjes gelden nu eenmaal als het numero uno gerecht voor onze gestekelde vrienden! Maar niet getreurd, want voor de doorzetters is er zoals maar weer blijkt tijdens een workshop dat er altijd wel een paar baarzen rondzwemmen die te verleiden zijn met een “stukkie” plastic!
 

Dikke vissen aan de makreel.
 
Ook met de plug wil het zo nu en dan wel lukken. Zeker tijdens de windstille mooie zomeravonden ging het zo nu en dan even helemaal los op de oppervlakte pluggen. Zelfs in het donker werd mijn plug soms nog vol getorpedeerd! Wat deze nieuwe ervaring (helaas) wel direct leerde was dat je gedurende de duisternis zeer goed uit moet kijken voor de scherpe dreggen tijdens het landen van de vis!
 

Auke met een pracht vis op de plug.
 
Wat me de afgelopen weken op viel is dat er vele zeebaarzen uit nieuwsgierigheid achter je plug aanzwommen om vervolgens vlak onder de kant weer richting het diepere water te verdwijnen. Ik trok mijn hele pluggenscala uit mijn tas maar dit leek vrijwel zinloos. Wel volgen om daarna weer weg te spurten!!!!
 
Maaarrr… ook nu bleek de kleinere Subwalk (9 cm. /19 gr.) weer eens uitkomst te bieden. De eerste worp met dit unieke stukkie kunstaas leverde direct een knuppel van een baars op. Hoe bedoel je de aanhouder wint!? Na 4 worpen mocht ik 3 prachtige vissen onthaken en daarna was de pret over!
 

Beren op de Subwalk.

Wel zag ik enkele vliegvissers verderop in het Callandkanaal rond de sleepboothaven nog een aantal mooie baarzen vangen. Voldaan klauterde ik na een paar uur weer tegen de steile (gladde) stenen langs een touw omhoog. Het is altijd oppassen geblazen want op sommige stukken zijn de stenen hier spekglad door de algengroei! Ook de Stenenglooiing levert bij tijd en wijle wel een vissie op.
 

Zeebaars vissen in het Europoort gebied.

Het gaat hier echter merendeels om scholenbaars. Het weerbericht ziet er de komende dagen niet echt florissant uit. Helaas zitten we ook de komende dagen weer in vervelende westelijke windstroming waardoor het altijd weer moeilijk is om je kunstaas op de juiste afstand aan te kunnen bieden! Maar geloof me, uren maken loont!
 

Soms is de streamer dodelijk. 

Heb je zelf ook zin om eens zo’n leerzame zeebaarsworkshop bij te wonen stuur dan even een mailtje naar joopvis@caiway.nl dan stuur ik je alle info. Nu de vangsten in het Europoortgebied weer wat aantrekken heb ik besloten om vanaf volgende week weer te gaan starten met het gidsen vanaf mijn stoere Orka500 de “ZEEBAARS”. Met deze boot laat ik je vissen op de beste stekken in het zeebaarsrijke Europoortgebied.
 


De boot is uitgerust met de allernieuwste GPS/Fishfinders en marifoon, etc. Ook is al het materiaal en kunstaas aan boord aanwezig. Ben je geinteresseerd,  stuur dan even een mailtje naar bovenstaand emailadres!
Stekel ze,
 
“the basswhisperer”
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -