Zicht op zeebaars 180 Eerste workshop was weer een succes

Zicht op zeebaars 180 

Eerste workshop was weer een succes 

Door Joop Folkers 

Voor zaterdag 23 mei stond de eerste zeebaarsworkshop van het jaar weer gepland. Het weerbericht zag er redelijk goed uit. Een pittige noordoostenwind met een kleine kans op een buitje.

Langs dit deel van de Waterweg is een noordoostenwind een pré. Je hebt de wind in je rug, waardoor je je kunstaasje zonder al te veel moeite ver uit de kant aan kunt bieden. Tot zover was alles dik in orde!

De wandeling naar de stek neemt hooguit tien minuten in beslag. Uiteraard raak je tijdens zo’n wandeling in gesprek. De hamvraag is vrijwel altijd of men daadwerkelijk kans maakt om de eerste zeebaars ooit te vangen.

Tijdens iedere workshop blijkt dat er heel wat vissers bij zitten die al één of meerdere (visloze!) zeebaarssessies achter de rug hebben. Oorzaak is vaak dat juist die kleine finesses ontbreken die de vangkans moeten vergroten. Daarom besteden we tijdens zo’n workshop heel veel aandacht aan die ozo belangrijke 'kleine' details!

Maar terug naar de stek. Aangekomen wordt precies uitgelegd hoe men zijn kunstaas aan moet bieden. Hierbij speelt de getijdestroom een heel belangrijke factor. Na pakweg tien minuten theorie begint voor vele nieuwelingen het echte werk.

Tja, het is ook niet zo maar iets, je eigen eerste zeebaars proberen te vangen rond de beste stek van Nederland. Het is altijd weer leuk om te zien hoe je advies wordt opgevolgd.

Juist omdat we iedere deelnemer persoonlijk begeleiden kunnen we hun vragen stuk voor stuk beantwoorden en direct in de praktijk brengen. De resultaten liegen er dan in de regel ook niet om.

Rond 11.00 uur was het weer tijd voor een verse lunch en een drankje waarbij de nieuw opgedane ervaringen met elkaar werden gedeeld.

Ook nu scoorden een aantal nieuwe zeebaarsvissers hun eerste zeebaars ooit! Vriend zeebaars had er zin in waardoor de aanbeten snoeihard doorkwamen! Ondanks de felheid van de baarzen werden er zo links en rechts toch wel een aantal verspeeld, maar dat kon de stekelpret zeker niet drukken!

Omdat het in de Waterweg momenteel barst van het speldaas jaagt de zeebaars ook regelmatig tussen water en wind. Dit komt omdat dat de mini-visjes door de sterke wervelingen van de getijdestroom naar de oppervlakte worden gedirigeerd!

De eerste zeebaarzen aan de oppervlakte plug zijn dan ook al weer gevangen. Trouwens ook de spannende plugvisserij wordt tijdens een workshop van a tot z uitgelegd! De grootste vis van de dag (60 centimeter) werd gevangen door Jan de Bruin.

Deze prachtige zeebaars zorgde tijdens de volle ebstroom voor een enerverende dril. Deze dame verslikte zich in de Stoop Flex shad van PureFishing. Er werden tijdens de eerste workshop vijf mooie zeebaarzen gevangen aan verschillende kunstaassoorten. Naast de oerdegelijke gebonden jigkop was natuurlijk de Culprit weer goed voor de nodige aanbeten.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook graag het gevecht aangaan met je eerste zeebaars ooit, schrijf je dan in voor zo’n leerzame workshop stuur dan voor aanvullende info even een mailtje naar joopvis@caiway.nl

Zondag er op was het tijd voor de eerste bootsessie.

Alle ingredienten voor een supermooie visdag waren aanwezig.

Weinig wind, een lekker zonnetje en prachtig 'stroompie'.

Ondanks dat moesten we hard knokken voor een aanbeet.

Aan het eind van de dag stond de teller op vijf mooie zeebaarzen en 10 gullen.

Stekel ze,
The Bass Whisperer
Joop

ANDEREN LAZEN OOK