Zicht op zeebaars 174 Mager…maar hongerig!

Zicht op zeebaars 174 

Mager…maar hongerig! 

Gewoonlijk zijn de eerste zeebaarzen die aan het begin van het seizoen worden gevangen behoorlijk aan de magere kant. Begrijpelijk, want de lange tocht vanaf de overwinteringsplaatsen en het gebruikelijke paairitueel gaat je ook als zeebaars nu eenmaal niet in je koude 'schubben' zitten!  

Maar als het spul dan eenmaal weer begint te vreten, pakken ze werkelijk alles wat ze tegenkomen! Zo kan ik me dan ook nog goed herinneren dat we vorig jaar onze eerste zeebaarzen rond eind mei al op de plug vingen.


In de regel zijn de eerste zeebaarzen mager.

Eigenlijk niet helemaal gebruikelijk want in de regel vang je de eerste 'plugbaarzen' meestal zo rond half juni als de eerste makrelen en finten het kustwater komen bevolken.

Maaarrrr…. zoals bekend heeft ieder seizoen weer zo zijn eigen nukken. Juist dat maakt de zeebaarsvisserij zo ongemeen spannend! Er is gewoon geen pijl op te trekken en dat is maar goed ook!

Zeebaarsvissen staat voor zoeken en je eigen ideeën uitproberen. Denk dan aan superlichte of juist zware jigkoppen! Ook kan de grootte van je kunstaas een belangrijke rol spelen.


Ook de kleine uitvoering van deze shad staat zijn mannetje.

Op het moment dat de grote scholen speldaas (eind mei/begin juni) de Nieuwe Waterweg op trekken kun je je vangkans zondermeer vergroten als je je kunstaas aanpast aan het natuurlijke aasaanbod!

Ook is het niet zomaar vanzelfsprekend dat je de eerste zeebaarzen weer op de dezelfde geijkte stekken vangt als het seizoen ervoor. Natuurlijk zijn er een aantal stekken die onze gestekelde vrienden in de regel ieder jaar weer als eerste aandoen!  

Een goed voorbeeld is de pier van Hoek van Holland, een stek waar ze na het paaien graag blijven hangen omdat het er barst van het natuurlijke aas in de vorm van krabbetjes, kleine snoekbaarsjes en andere vissoorten die door de felle getijdestroom naar zee worden “gespoeld”!  


Mei 2014 hadden we de eerste zeebaarzen op de plug.

Maar het is van belang dat je blijft zoeken en niet als een dooie op één stek blijft gooien omdat die het jaar ervoor wel degelijk productief was! Maargoed, nadat ze weer behoorlijk zijn aangesterkt verspreiden de zeebaarzen zich weer over enorme gebieden.

Ik ben er van overtuigd dat een deel na de paaitijd de vele diepe havens van het Europoortgebied intrekken omdat ze daar in de regel genoeg te vreten vinden. Maar ik denk ook dat het overgrote deel weer gewoon richting zee trekt en afhankelijk van het aasaanbod of onder de kant of juist door dieper water naar het noorden doortrekken.

Grappig is dat in de regel de eerste gepen (vanaf de Brouwersdam) en de eerste zeebaarzen in dezelfde periode worden gevangen! Geen idee of dat komt omdat deze vissoorten misschien wel gezamenlijk in grote scholen noordwaarts trekken of dat ze beide ongeveer dezelfde watertemperatuur ambiëren om te gaan vreten?

De zeewatertemperatuur ligt momenteel ( 8 april) een snipper boven de 8 graden. Er moeten dus nog dik 2 a 3 graadjes bij om het spul aan het vreten te krijgen. Zoals ik al meerdere keren in o.a. “zicht op zeebaars” heb aangegeven speelt naast de zeewatertemperatuur ook het aantal lichturen een belangrijke rol tijdens de trek van de scholen zeebaars.

Hoe meer zon (dus uiteraard ook opwarming van het water) des te eerder de scholen rond ons kustwater arriveren! Laten we hopen dat we snel onze eerste stekel van 2015 op de foto kunnen zetten!

Zeebaarsworkshops

Op zaterdag 16 mei gaan we weer van start met onze gezellige, leerzame zeebaarsworkshops waarbij je kennis maakt met het allerbeste zeebaarsgebied van Nederland, de Waterweg!


14 mei 2014, de eerste workshop leverde meteen mooie dikke zeebaarzen op!

Ik garandeer je dat je binnen een tijdsbestek van vijf uur een volleerd zeebaarsvisser bent!


Tevreden gezichten...

Tijdens deze workshops geven we uitleg over de dobbervisserij, het vissen met plastic kunstaas en de spectaculaire plugvisserij.


...tijdens de workshops!

Tijdens een heerlijke (gratis!) lunch en een drankje worden de vragen beantwoord waarna je er weer vol gas tegenaan moet om je eerste zeebaarsaanbeet te verzilveren!!


Mei 2014 was een succesvolle maand met véél zeebaars tijdens de workshops.

Bel voor meer info  06-2001 6129 of stuur even een mail naar info@totalfishing.nl / joopvis@caiway.nl

Stekel ze,
Bass Whisperer,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -