Zicht op zeebaars 174 Beroep gaat gewoon door met het vangen van zeebaars

Zicht op zeebaars 174 

Beroep gaat gewoon door met het vangen van zeebaars 

Door Joop Folkers

Ondanks de strengere regels vanuit Brussel worden er vrijwel dagelijks alleen al op enkele Nederlandse visafslagen vele honderden kilo’s zeebaars aangevoerd. Gevangen in en rond het Kanaal door in hoofdzaak een aantal Nederlandse flyshooters. Zo stond er bijvoorbeeld alleen al vandaag - 17 april- op IJmuiden en Scheveningen weer ruim 1200 kilo!

Natuurlijk houdt men vast aan de strengere regels welke voor de beroepsvisserij zijn opgesteld voor alleen de spanvisserij op zeebaars, dus een vrijbrief voor andere permanente zeebaarsslopers die dan ook geen strobreed in de weg wordt gelegd! Helaas hoor en lees je veel te weinig over dit soort praktijken.


Het gaat dag in dag uit gewoon door.

Volgens bepaalde instanties blijkt uit onderzoeken dat zowel de kant- als bootvissers verantwoordelijk zijn voor het meenemen/uitmoorden van vele tienduizenden kilo zeebaars per jaar??


Onderzoek wijst volgens de EU uit dat de sportvisserij jaarlijks te veel zeebaars wegvangt.
 
Ervaren zeebaarsvissers weten echter wel beter. Als je na een lange nacht smijten eens één of twee zeebaarsjes weet te vangen ben je vaak kampioen van de pier! Natuurlijk zijn er soms ook van die momenten dat het ff lekker losgaat en dat je daadwerkelijk weer de ene na de andere boem mag incasseren.


Dikke boem, daar doe je het voor.

Maaarr… wat dan door veel mensen wordt vergeten is dat je vaak hééél vééél uren intensief moet smijten om dit soort momenten hooguit twee keer per jaar mee te maken! Zeldzame momenten die pakweg 15 jaar geleden nog heel gewoon waren.


Sportvissers vangen volgens onderzoek vele tienduizenden kilo's zeebaars weg.

Ik ben er van overtuigd dat dit zeker niet aan de sportvissers ligt maar (en zoals bewezen) de oplossing bij de beroepsvisserij moet worden gezocht.


Zware visserijdruk op zeebaars.

Neem het Europoortgebied één van Nederlands meest uitgebreide zeebaarsrijke gebied. Daar krijgt een beroepsvisser gewoon effe een vergunning om zijn moordende warnetten te schieten omdat hij een gunvergunning(???) heeft gekregen van de pachter van dit gebied te weten de mannen Klop.


Beroepsvisserij verreweg de grootste sloper van de zeebaarsbestanden.

Ik hoorde uit zééérrr …betrouwbare bron dat Staatssecretaris Dijksma heeft gesuggereerd dat het relatief kleine stukje water waar deze sloper zijn warnetvisserij uitoefent slechts een druppel op een gloeiende plaat zou zijn. Wat inhoudt dat inhoud dat hij gewoon minimaal nog een jaar door kan/mag slopen.

Helaas te triest voor woorden maar waar. Ik vraag me wel eens af waar tante Dijksma haar informatie toch vandaan haalt om dit soort zaken zonder nader onderzoek zo maar even te beslissen. Daaruit blijkt dat ze zeker niet op de hoogte is van de dagelijkse activiteiten van honderden zeesportvissers in dit mooie gebied. Ook het geroemde zeehondeneiland wordt door deze beroepsvissers niet ontzien.


De Nieuwe Waterweg bij laag water.

Het Europoortgebied, een uniek gebied waar reeds vele tientallen miljoenen euries door landen als Duitsland en Nederland zijn gespendeerd om de terugkeer van zalm, steur en zeeforel veilig te stellen.

Hoe is het dan in hemelsnaam mogelijk dat miss Dijksma er mee in kan stemmen dat één zo’n miezerig beroepsvissertje het
A: in dit visrijke gebied verziekt voor vele duizenden sportvissers en
B: de aanzwemmogelijkheden van eerder genoemde beschermde vissoorten notabene gewoon boycot?


Slepende kotter.

Zoals bekend heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland een proces aangespannen tegen het bestaansrecht van deze beroepsvisser maar helaas de bekende 'nul' op rekest gekregen. Ze zijn tegen deze uitspraak wederom in beroep gegaan dus laten we hopen dat hun/onze stem nu eindelijk eens wordt gehoord. Zodat het mooie visrijke Europoortgebied nu na twee jaar warnet-ellende eindelijk weer warnetvrij wordt gemaakt!



Oja…die mevrouw Dijksma vertegenwoordigt ons land namens de PVDA dus niet vergeten gewoon effe wegstrepen tijdens de volgende verkiezingen. Zij vergeet ons tenslotte ook met haar schlemielige acties...

Stekel ze,
Bass Whisperer,
Joop.
     

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -