Zicht op zeebaars 172 Hoe bedoel je lente?!

Zicht op zeebaars 172 

Hoe bedoel je lente?! 

Door Joop Folkers

Enkele weken terug hebben we heel even aan de lente mogen 'ruiken' maar die periode was helaas van (te) korte duur. Het mooie weer heeft inmiddels plaatsgemaakt voor soms bakken regen en harde (zuid)westelijke winden. Kortom er is weinig te beleven daar aan die grote zoute plas.

Mede dankzij het herfstachtige weer blijft de zeewatertemperatuur steken op zo’n krappe acht graadjes! Vorig jaar in dezelfde periode was dat al ruim 10 graden! Maar niet getreurd, want op een Engelse site las ik dat zelfs donker, stormachtig weer het natuurlijke trekgedrag van vriend zeebaars niet of nauwelijks zou kunnen beïnvloeden.

Laten we hopen dat deze geleerden het bij het rechte eind hebben en dat we onze eerste stekels zo rond half april kunnen verwelkomen. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat men zo rond half april de eerste zeebaarzen vangt vanaf de pier in de Hoek.


De pier van Hoek van Holland en kanalen in het uitgestrekte Europoortgebied: al vele jaren topstekken voor mooie zeebaarzen!

Sterker nog, het is zelfs meerdere keren voorgekomen dat een aantal die hards hun eerste baarzen al rond eind maart wisten te vangen. Je moet er maar voor over hebben om uren te staan gooien voor een vrijwel kansloze missie!

Toch zijn er ieder jaar weer een aantal doorgewinterde zeebaarsvissers die de eer willen hebben om de eerste zeebaars van het jaar te vangen! En je kent het gezegde “als het eerste schaap, enzovoorts…”!


De scholen zeebaars gaan de komende weken ons kustwater weer bevolken.

Maar langzaam maar zeker gaat bij de echte 'stekelmannen' het bloed ook lelijk sneller stromen! Oké, natuurlijk ziet het er momenteel niet echt florissant, maar geloof me, met de (normaliter) oplopende zeewatertemperaturen van de komende weken beginnen ook de scholen zeebaars ons kustwater weer te bevolken.


Over pakweg een maand kan het alweer zover zijn...

Van een aantal tongvissers hoorde ik dat er op zo’n 10 mijl uit de kant zo nu en dan al een enkele verdwaalde stekel wordt gevangen! Kortom, het aftellen is begonnen. Ach wie weet, kunnen we over pakweg een maand onze eerste zeebaarsdril van het jaar in de boeken bijschrijven!


Kies aan het begin van het seizoen voor relaitief klein kunstaas.

Als tip kan ik je meegeven dat wij gedurende het begin van ieder seizoen de meeste zeebaarzen weer aan relatief klein kunstaas weten te vangen.

Goed voorbeeld hiervan zijn de Turbo shadjes van Bass Assassin. Kook het staartje van deze shad gedurende een halve minuut in heet water dit om hem extra soepel te maken waardoor het staartje net weer voor even meer tumult zorgt onder water.  

Voor meer informatie kun je mijn artikelen onder de naam 'Zicht op zeebaars' eens doorbladeren. Ik ben er van overtuigd dat je hier altijd wel weer wat leuke 'zeebaarsnieuwtjes' tegenkomt!


Een mooie uit een van de kanalen in het Europoortgebied.

Ben je nog geen zeebaarsvissers maar zou je graag alle kneepjes van deze boeiende visserij binnen een tijdsbestek van vijf uur onder de knie willen krijgen, meld je dan aan voor onze vernieuwde Zeebaars Workshops die vanaf 16 mei weer worden gehouden vanaf de pier van Hoek van Holland!

Zonder enige twijfel een aanrader en dat op de beste zeebaarsstek van Nederland!

Stekel ze,
Bass Whisperer,
Joop.
 

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -