Zicht op zeebaars 168: Schijn bedriegt!!

Zicht op zeebaars 168

Schijn bedriegt!!

Door Joop Folkers

Het was de laatste weken overal te lezen. Eindelijk had de Europese Commissie besloten om de pelagische trawlers een visverbod op te leggen in en rondom de overwinteringsplaatsen van de zeebaars.

Deze noodmaatregel was immers nodig omdat men er daar in Brussel eindelijk achter was gekomen dat het op zijn minst gezegd heel slecht ging met de huidige zeebaarspopulatie.


Vorige week opvallend veel zeebaars op de Nederlandse afslagen.

Het was helaas inmiddels al kwart over twaalf toen er door de EU commissie en de Europese lidstaten eindelijk werd besloten om maatregelen te treffen. Een topinitiatief dat door heel zeebaars minnend Nederland met de bekende open armen werd ontvangen.

De berichtgeving omtrent de visserijmogelijkheden was vaag. Zo werd er volgens enkele instanties bericht dat zowel de fly-shooters (twinrig )als de spanvisserij in de overwinteringsgebieden werd verboden! Geweldig dus. Maar wat schetste mijn verbazing toen er vorige week opvallend veel zeebaars op de Nederlandse afslagen werd aangevoerd.



Alleen op de afslagen van IJmuiden en Scheveningen stond zo nu meer dan 5 ton(!!) zeebaars per dag. Gevangen door flyshooters die ondanks het “verbod” gewoon doorgingen met hun dodelijke vismethodes!

Ook vandaag stond er weer bijna 3000 kilo zeebaars gevangen door flyshooters op de verboden stekken in het Kanaal(alle boten zijn simpel te volgen via het AIS via Marine Traffic). Hoe bedoel je we worden belazerd  “ze strooien gewoon weer zand in je ogen”!!!


Vandaag stond er weer bijna 3000 kilo zeebaars.

Op www.visserijnieuws.nl staat regelmatig nieuwe info over het wel en wee van de zeebaarsvisserij. Zoals nu bekend wil men het MSC certificaat van het VMBL terugtrekken vanwege het slechte zeebaarsbestand!?

Deze mannen vangen de zeebaars met de hengel en zullen de populaties nooit en te nimmer zoveel schade kunnen berokkenen als die slopers daar in het Kanaal. Onbegrijpelijk dat die witte boorden maffia in Brussel zich zo laat leiden door een aantal “criminelen” die gewoon uitmaken wat er gebeurd!  


Alle schepen zijn te volgen via het AIS systeem.

Als je de radarbeelden volgt via het AIS zie je dat er dankzij een groot aantal Nederlandse flyshooters wordt huisgehouden rond het al dan niet verboden zeebaarsparadijs in het Kanaal. Helaas, schaamteloos maar waar!



Volgende stap het is een voorgesteld baglimit 3 zeebaarzen voor de sportvissers met een minimum maat van 42 cm(overigens dik in orde!!!) maar de minimum maat voor het beroep blijft helaas 36 cm. Hoe bedoel je een krom zootje daar in Brussel!!

Stekel ze,
Bass Whisperer

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -