Zicht op zeebaars 145

Zicht op zeebaars 145


Regelmatig mooie zeebaarzen tijdens mijn workshops  

 
Door Joop Folkers
 
Het is en blijft een fantastisch gezicht als een deelnemer tijdens een workshop wordt geconfronteerd met de dril van zijn eerste zeebaars. Terwijl de één soms uren moet 'werken' om zijn eerste aanbeet af te dwingen staat de ander binnen vijf minuten zijn eerste zeebaars uit te drillen.
 
Tja, dat is de zeebaarsvissen ten voeten uit. Eén van de belangrijkste facetten van deze visserij is dat je een goede werptechniek hebt waardoor je je kunstaas op de juiste afstand aan kunt bieden. 
 

De één moet veel uren maken en de ander staat al binnen vijf minuten een zeebaars te drillen...
 

...zoals Ben, hier met zijn eerste zeebaars.
 
Als je dit eenmaal onder de knie hebt volgt fase twee waarbij ik de deelnemers individueel precies laat zien hoe ze hun kunstaas het beste aan kunnen bieden. 
 

Blij met stekels.
 
Hierbij speelt de getijdestroom (felle of juist langzame stroming) een zeer belangrijke rol. 
 

Klein maar dapper.
 
Tijdens de lunch worden de mogelijkheden en het materiaal doorgenomen. Grappig is dat veel deelnemers werkelijk geen idee hebben welke brute kracht een zeebaars tijdens zo’n dril kan ontwikkelen. 
 

Er komen ook grotere op de kant.
 
Wat me ook opvalt, is dat heel wat meegebrachte molens zijn volgespoeld met een nylon hoofdlijn. Er is dus tijdens zo’n cursus best wel het één en ander te bespreken alvorens je je kunstaas op de juiste manier over de hotspot kunt laten 'hobbelen'! 
 

Soms zitten er mooie baarzen bij.
 
Veel beginnende zeebaarsvissers gingen je reeds voor en dat zo’n cursus zijn vruchten afwerpt blijkt bijvoorbeeld uit de vele leuke mailtjes en foto’s van deelnemers die tijdens hun eerste zeebaarsavontuur direct wisten te scoren! 
 

Heerlijk zo'n eerste zeebaars.
 
Het volgen van zo’n cursus is dus zeker de moeite waard als je alle ins en outs van deze spectaculaire visserij snel onder de knie wilt krijgen.
 

Altijd een gezellige sfeer tijdens de workshop.
 
Ben je geïnteresseerd, stuur dan even een mailtje naar joopvis@caiway.nl 
 
Stekel ze,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -