Zicht op zeebaars 143

Zicht op zeebaars 143

 

Finten invasie

 
Door Joop Folkers
 
Mede dankzij het mooie rustige weer trekken steeds meer zomergasten de Waterweg op. Zo zie je regelmatig mooie zeeforellen springen of de plug volgen. 
 
Ook tijdens mijn workshops zijn er al enkele mooie zeeforellen verspeeld en gevangen en uiteraard direct weer in hun element teruggezet. 
 

Zeeforel blijft een prachtige vis!
 
In tegenstelling tot de afgelopen jaren is de monding van de Waterweg totaan de Stormvloedkering momenteel weer vergeven van de (vooral kleinere) fint. 
 

Soms te verleiden met een kleinere plug.
 
Deze uit de kracht gegroeide haringen tonen zich vooral rond het hoge water aan de oppervlakte waar ze zich dan te goed doen aan de enorme concentraties speldaas die zich momenteel in dit uitgestrekte gebied ophouden.
 

Je ziet regelmatig zeeforel springen.
 
Fint is een waardeloze consumptievis, maar indien je ze bevist met licht materiaal is wel het een fantastische sportvis. Fint is een echte rover die aan vrijwel alle (kleinere) kunstaassoorten is te vangen. 
 
Leuke sportvis mits bevist met een licht materiaal.
 
Vooral kleine pilkertjes/lepeltjes en haringlijntjes (maximaal drie haakjes) voorzien van een licht loodje blijken vaak dodelijk. 
 
Rond de vele strekdammen aan de Rozenburgse kant van de Waterweg zijn dagelijks vele tientallen vliegvissers bezig om vriend fint te belagen met allerhande zelfgemaakte streamertjes en andere kunstaascreaties. 
 
Vliegvissen tussen de strekkers van de Waterweg.
 
Mocht je hier eens een poging willen wagen let dan goed op de scheepvaart. De gigantische containerschepen die dit relatief smalle deel van het kanaal passeren trekken soms enorme golven. Altijd alert blijven dus!
 
Fanatieke hardervissers klagen steen en been omdat hun favoriete, sterke sportvis op sommige stekken totaal lijkt verdwenen. 
 

De harderpopulaties hollen achteruit.
 
Ook op geijkte stekken waar wij jaarlijks honderden harders tegenkomen zien we ze nu niet of nauwelijks.
 

Harder een mooie supersterke sportvis.
 
Dit zal ook zonder enige twijfel weer te maken hebben met die alles verziekende warnetvisserij in dit mooie gebied!
 

Eén bonk power!
 
De zeebaarsvisserij blijft slecht wel hebben we rond de nieuwe zuider blokkendam inmiddels onze eerste zeebaarzen weten te vangen!
 
Dit soort vissen zorgen voor topsport.
 
De vervelende beroepsvisser (VL 219) had tot voor kort toestemming om zijn boot aan te leggen aan de steiger van de RET–Fast Ferry in de Scheurhaven (ligt aan het Calandkanaal). 
 

Gewoon tussen de zeebaarzen door een bak van een roofblei op de gebonden jigkop!
 
Maar vanwege de enorme stankoverlast voor de wachtende passagiers (vis, krabbenresten enzovoorts) heeft hij nu ook daar een aanlegverbod gekregen, waardoor hij genoodzaakt is op zoek te gaan naar een andere aanlegplaats. Wordt vervolgd!
 
Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -