Zicht op zeebaars 141

Zicht op zeebaars 141

Opvallend veel kleinere zeebaars

Door Joop Folkers
 
In vergelijking met het afgelopen seizoen vangen we de laatste weken behoorlijk wat kleinere zeebaars. Visjes van pakweg 30 tot 40 centimeter blijken zeer geïnteresseerd in onze felgekleurde pluggen. Vooral oranje (natuurlijk!) en roze scoren momenteel bijzonder goed!
 
Maar ondanks de geringe lengte zijn deze stekels bijzonder agressief en wordt het kunstaas vol gas aangevallen!
 

De kleintjes gingen vol gas voor onze felgekleurde pluggen.
 
Zo nu en dan liep er ook nu weer zo’n fantastische 80 plusser tussendoor. De beauty op de foto was ruim 85 cm en pakte mijn good old gebonden jig-twister combi snoeihard, om er daarna vol gas vandoor te gaan. 
 

Deze beauty van ruim 85 centimeter verslikte zich in traag op het tij geviste "good old" gebonden jigtwister combi.
 
Het is lang geleden dat ik zo in mijn hengel moest hangen om de vis buiten de kleirand te houden maar na een pittige dril kon mijn maatje het schepnet er onder laten glijden!
 
In tegenstelling tot vele andere kunstaassoorten is het eigenlijk ongelooflijk dat de jigtwister combinatie al ruim 30 jaar in trek is bij alles wat zeebaars heet. 
 
En niet alleen hier langs onze kust maar ook rond Guernsey en Ierland heb ik er (ook de laatste jaren) nog vele grote dikke zeebaarzen mee kunnen foppen! 
 
Oké, natuurlijk voldoen ook de Culprit shads ruimschoots aan de 'verleidingseisen' maar hier vissen we pakweg pas zo’n jaar of 15 mee!
 

Ook dit soort gullen zorgen voor...
 
Zoals ieder jaar weer in deze tijd is er weer een leuk gulletje te vangen. Kibbelingen snijden dus! Verzorg je vis wel goed, want de zeewatertemperatuur ligt rond de 20 graden waardoor het zachte vlees binnen de kortste keren naar de knoppen is! 
 

...topsport op een lichte uitrusting.
 
Een goede koelbox met ijs is dan ook geen overbodige luxe! Om de goede kwaliteit van deze lekkerbekken te behouden is het raadzaam om de vis niet te laten liggen maar met snel schoon te maken, na te spoelen en direct op het ijs te leggen.
 

Blij met de nieuwe Raymarine, de kleuren van dit fantastische apparaat zijn glashelder!.
 
Sinds kort maken we voor onze navigatie gebruik van de populaire Raymarine. Wat een kanjer van een instrument is dat zeg. Ik heb ook na al die jaren nog nooit zo’n mooi gedetailleerd beeld gekregen van de bodemgesteldheid in de Waterweg. 
 

De nieuwe Raymarine toont ook in het volle zonlicht helder hoe de bodemgesteldheid is.
 
Het maakt bij deze Raymarine totaal niets uit of de zon vol op het scherm staat, want het beeld blijft vlijmscherp zodat je niets van de bodemgesteldheid hoeft te missen.
 

Werkelijk ieder visje en steentje wordt overduidelijk weergegeven.
 
Tijdens zo’n heerlijke visdag op de Waterweg kom je werkelijk van alles tegen. Dit grote booreiland werd door maar liefst 10 grote sleepboten richting Rotterdam gebracht! 
 

Je komt van alles tegen...
 
Op het moment dat je zo’n enorm eiland passeert zie eigenlijk pas hoe nietig je bent met je vijf meter scheepje. Trouwens de wind staat het komende weekend gunstig voor een zeebaarssessie vanaf de pier in de Hoek. Wie weet kom ik je nog tegen?
 
Stekel ze,
Joop. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -