Zicht op zeebaars 138

Zicht op zeebaars 138

 

Zeebaars wordt steeds actiever  

 
Door Joop Folkers
 
Toen ik dinsdagochtend de scooter startte en richting Hoek van Holland reed voelde ik de bui letterlijk en figuurlijk al lelijk hangen. Kon ook niet anders want de weersvoorspelling zag er nogal waterig uit maar ja het 'zeebaarsbloed' kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. 
 
Op het moment dat ik de pier opreed bleek ik al snel de enige halve zool te zijn. Binnen nog geen 10 minuten meldde de eerste zeebaars zich maar bleef het helaas bij een aanbeet. “Zo, toch weer niet voor niets geweest”, gonsde er door mijn hoofd. 
 
Nog voordat ik aan iets anders dan alleen maar regen kon denken knalde er een dikke vis op mijn shad. Gezien de sterkte van de getijdestroom kon ik mijn borst nat maken! Na een leuke dril verscheen er een prachtige zeebaars aan de oppervlakte. Zo, missie geslaagd dus mijn dag kon al niet meer stuk. 
 
Even later bleek dat ik toch niet de enige idioot was die al dan niet bewust gekozen had voor een nat pak. Binnen vijf minuten passeerden maar liefst vijf al dan niet fanatieke zeebaarsvissers de plek waar ik stond. Net toen de laatste was gepasseerd, was het weer raak en meldde stekel nummertje twee zich. 
 
Wederom een prachtvis ware het niet dat hij al een keer een worsteling had gehad met een zeehond waardoor er een hele hap uit zijn rug was verdwenen. De wond was overigens weer prachtig geheeld! Tijdens het terugzetten waarschuwde ik hem voor warnetten en zeehonden. 
 
Ook nummertje drie meldde zich al vrij snel dus was mijn natte sessie meer dan geslaagd. De overvloedige regen was werkelijk een plaag! Op het moment dat het net leek of ik mijn Tena Lady had vergeten en met de wetenschap dat ik de volgende dag met mijn boot zou gaan avonturen koos ik de bekende eieren voor mijn geld en heb ik een warme douche opgezocht!
 
Zo nu en dan weer een ouderwetse knuppel.
 
Onze tweede sessie met de boot was fantastisch. Mooie vissen en even mooie snoeiharde aanbeten van zowel de kleinere als grotere zeebaarzen.
 
Helaas was de VL2 weer volop met warnetten bezig rond het Vogeleiland en de scheidingsdam die de Waterweg van het Calandkanaal scheidt. Ook stond de kop van het Beerkanaal weer eens vol met die teringzooi! 
 
Heerlijke vis, dikke boem!
 
Wat te denken van de vele zalmen, zeeforellen en niet te vergeten uitgezette steuren die dankzij deze visrijke Waterweg Delta hun magische tocht richting Duitsland voort moeten zetten. Zij worden hier rond de oorsprong en verderop in en rond de Rotterdamse havens volop gehinderd door vele tientallen kilometers staand wand!
 
Dit terwijl bijvoorbeeld Nederland en Duitsland de afgelopen jaren vele tientallen miljoenen hebben geïnvesteerd om deze salmoniden weer terug te krijgen op de plaats van herkomst! 
 
Ze komen al weer behoorlijk op kracht dankzij het enorme voedselaanbod!
 
Trouwens, ook de enorme zeehondenpopulatie heeft zwaar te lijden van de warnetvisserij. De mannen van de Fast-Ferry die tussen Hoek van Holland en de vele havens pendelt varen dagelijks met hun vele klanten even langs het zeehondeneiland (oude Papegaaienbek) zodat ze wat foto’s kunnen schieten.
 
Sinds de warnetvisserij in dit gebied blijkt die populatie meer dan gehalveerd. Verdronken in de netten? Wie weet? De Kloppies (VL 2) zullen de waarheid ten aller tijden verzwijgen om te voorkomen dat hun vergunningen zullen worden ingetrokken!
 
Mooie afgepaaide beer!
 
Om alle milieu instanties (waar blijft de PVDD met hun grote mond!?) er van te overtuigen dat het hier misgaat hopen we snel een foto van een dode zeehond te kunnen tonen!
 
Deze dieren sterven een verschrikkelijke verdrinkingsdood in zo’n staand wand! Misschien dat die groenen dan eindelijk eens beseffen dat dit soort praktijken hier in dit fantastische natuurgebied volstrekt niet door de beugel kunnen!
 
Zo nu en dan liep er weer een ouderwetse stekel tussendoor!
 
Een heel vervelende zaak die zowel bij de Havendienst als politie een hoge prioriteit heeft en waarbij deze instanties de vinger zeer zeker aan de pols houden.
 
Meld daarom alle verdachte omstandigheden bij de (water)havenpolitie van Rotterdam of de Havendienst. Deze instanties zullen je zondermeer door kunnen verwijzen naar de juiste mensen!  
 
Gezellig stel Belgische vissers tijdens de zeebaarscursus!
 
Maar goed gelukkig zijn er ook nog enkele stekken waar we (althans voorlopig) nog wel kunnen vissen. De vangsten voor zowel de kant-als bootvissers trekken gelukkig weer wat aan. 
 
Jorgen van Hove met een leuke zeebaars, gevangen tijdens mijn workshop van vandaag!
 
Vandaag weer wat zeebaarzen tijdens de zeebaarsworkshop terwijl er ook zo links en rechts een baarsje werd gevangen. Kortom zeker de moeite om eens een zeebaarsstek met een bezoekje te vereren!
 
Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -