Zicht op zeebaars 136

Zicht op zeebaars 136:

Lekker bezig!

Door Joop Folkers
 
Ondanks de harde west-zuid-westen wind ben ik toch lekker met de zeebaarsvisserij bezig. Dankzij de enorme interesse voor mijn workshops voelde ik toch enigszins verplicht om een aantal hengelsets aan te schaffen.
 
Dit om de logische reden dat een behoorlijk aantal deelnemers (naar hun zeggen) eerst effe willen 'proeven' wat die spectaculaire zeebaarsvisserij nu precies inhoudt, om daarna (eventueel) overgaan te gaan tot de aanschaf van een eigen set. Kortom, spoelen voldraaien, shads lijmen en niet te vergeten jigkoppen binden. Werk genoeg dus! 
 

De kantvisserij is weer begonnen.
 
Ook de bootvisserij staat weer op het punt van beginnen. Daarom hebben we gisteren de boot omgevaren. Trots als een pauw want de ouwe trouwe 60 pk Yamaha hebben we na zeven jaar trouwe dienst vervangen door een nieuwe stoere naamgenoot met evenveel power.
 
Zo’n eerste trip is toch altijd weer effe spannend. Het spul moet op een degelijke manier worden ingevaren dus (vol)gassen is er niet bij. Gewoon 25 uurtjes rustig rond tuffen op het gemakkie om daarna hopelijk weer vele jaren te kunnen genieten van dit stukkie precisie werk.
 

Bootvisserij op het punt van beginnen.
 
Zaterdag 17 mei start ik met de eerste zeebaarscursus. Vele enthousiaste deelnemers hebben zich reeds aangemeld om hun eerste zeebaars ooit te gaan vangen! De kans om zo’n stekel aan de schubben te komen is zonder enige twijfel veel groter dan het (koude)afgelopen seizoen.
 
Zelf hebben we al met regelmaat mooie dikke baarzen weten te foppen. Ook momenteel is het beste kunstaasje weer 'the good old' Culprit shad. De beste vangsten worden geboekt gedurende de avonduren, maar de gezelligheid is dan ver te zoeken.
 
Wil je tijdens zo’n donker visavontuur enige kans maken op een goede stek, dan adviseer ik je om vroeg af te reizen want de pier van Hoek van Holland staat werkelijk afgeladen met vissers. En dan, waarom zou je in het donker gaan staan pielen als je overdag alles zonder hoofdlampje kunt zien! 
 

Culprit shads, maar ook gebonden jigs boeken succes.
 
Helaas wordt het gehele Europoortgebied weer geteisterd door die -piep- warnetten van de VL219. Zowel de door bijvoorbeeld vliegvissers zo geliefde Stenen Glooiing als het Beerkanaal/Calandkanaal en de Waterweg staan het weer vol met die rotzooi.
 
Bij navraag bleek volgens Rijkswaterstaat en de Havendienst van Rotterdam dat de VL219 helaas de vereiste vergunningen bezit om hun dodelijke warnetten in dit gebied te schieten!
 
We kunnen niet veel doen, maar zorg dat je altijd een camera bij je hebt om eventueel foto’s te maken tijdens het ophalen van de netten want het stikt in dit gebied van de zeehonden die ongetwijfeld na een verschrikkelijke dodelijke worsteling zullen verdrinken in deze nylon rotzooi! Stuur deze foto’s naar info@totalfishing.nl en naar de Waterpolitie op Rozenburg. 
 
Soms een mooie harder tussendoor.
 
Zo zie je maar weer dat er voor ons sportvissers nauwelijks ruimte overblijft om gericht op zeebaars te vissen. Neem bijvoorbeeld de nieuwe locatie van de 2e Maasvlakte. In dit mooie nieuwe gebied zou volgens de haveninstanties geen plaats worden ingeruimd voor beroepsvisserij. 
 
Een mooie bak bij een mooi weertje.
 
Ondanks het feit dat ik meerdere keren met SN heb gebeld om te melden dat er een beroepsvisser bezig was om voor dit nieuwe gebied een vergunning te regelen werd mij verteld dat dit een onzinverhaal was! 
 
En ja hoor, twee jaar geleden is er een vergunning uitgegeven en ben je als sportvisser gewoon weer kansloos in dit (volgens zeggen) unieke mooie gebied! 
 

Hopen dat er een beperking komt voor warnetvisserij in het Europoortgebied.
 
Laten we hopen dat er alsnog een beperking komt voor de warnetvisserij in en rond de vele visrijke havens in het uitgestrekte Europoortgebied zodat niet alleen de zeebaarsvissers maar ook de mannen die het op wijting en de schar hebben voorzien lekker aan hun trekken kunnen blijven komen!
 
Mocht je zin hebben om eens zo’n interessante zeebaars workshop vanaf de Hoekse pier te volgen stuur dan even een mailtje naar joopvis@caiway.nl
 
Stekel ze,
Joop.  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -