Zicht op zeebaars 135

Zicht op zeebaars 135  

 

'Tussendoor effe op de brasem'  

 
Door Joop Folkers
 
Het is helder, dat je gedurende het gesloten seizoen enigszins beperkt bent in je vismogelijkheden. Vandaar dat ik vorig jaar een vijf meter lange telescoophengel heb aangeschaft om me uit te leven in de sloot achter mijn huis. 
 
Daar deze sloot in verbinding staat met de vele uitgestrekte wateren in het Westland weet ik dat het er barst van de vis, variërend van griebels, grote ruis- en blankvoorns, knuppels van brasems en dikke, grote karpers. 
 
Een leuk alternatief om deze (“moeilijke”) periode door te komen!
 
Voorzien van een zak rode Justus en een doos maden stapte ik dan ook vol verwachting mijn steiger op. Het duurde nauwelijks een minuut voordat mijn dobber onder water verdween en ik mijn eerste blankvoorn kon verwelkomen. 
 
Brasem vol met paaipukkels.
 
Daarna werd mijn voerplek ingenomen door grote dikke brasems die mijn enkele made niet of nauwelijks met rust konden laten. Keer op keer werd mijn lichte pennetje uit het water getild om daarna langzaam onder water te verdwijnen.
 
Eerlijk gezegd was ik het na vijf van die dikke 'slijmballen' wel weer zat, maar …..sportvissersbloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan, toch!
 
Na een paar van die slijmjurken was het weer mooi geweest.
 
Dankzij deze leuke attractieve visserij ben ik de maand april fluitend door gekomen. Na de eerste berichten van leuke zeebaarsvangsten werden mijn maden geofferd aan de nog rond zwemmende slijmballen en trok ik mijn zeebaarshengels weer uit mijn rek. Hoppa stekels, “here we come”!
 
De eerste sessie leverde in tegenstelling tot vorig jaar al direct enkele mooie vissen op. Oké, ze waren echt mager maar de aanbeet en de sport was er zeker niet minder om.
 
Ving ik vorig jaar mijn eerste baars rond de derde week van mei. Nu staat de teller al op ruim 40 stuks! Helemaal te gek dus. De vangsten vanaf de pier zijn ook veel beter dan in dezelfde periode van het afgelopen seizoen.
 
Een van de eerste baarzen van dit seizoen.
 
Eén minpuntje is dat die vervelende beroepsvisser uit Vlaardingen nu volgens zeggen zijn papieren wel rond heeft en dus weer is begonnen met het afzetten van zowel de Stenen Glooiing als de Waterweg. 
 
Zal de uitgebreide zeehonden populatie in dit gebied weer de dupe worden van deze warnetvisser?
 
Ik heb samen met een aantal jongens vorig jaar mijn nek uitgestoken dus is het nu de beurt weer eens voor de desbetreffende organisaties om actie te ondernemen! Dus we wachten af!
 
Velen hebben geen idee wat er zich in dit relatief kleine gebied afspeelt.
 
Omdat de meeste mensen uit bijvoorbeeld Zuid West Nederland niet of nauwelijks in deze regio vissen hebben ze ook geen idee van wat zich in dit relatief kleine gebied afspeelt. 
 
Vaak illegale warnetvisserij in het Europoortgebied.
 
Vorig jaar nog werden er in dit gebied na een tip nog een aantal illegale warnetvissers op de bon geslingerd, maar de waterpolitie van Rotterdam (Rozenburg) geeft te kennen dat ze voor dit soort ongein te weinig personeel ter beschikking hebben!
 
De waterpolitie doet er alles aan om de illegale warnetvisserij te voorkomen, maar te weinig personeel!
 
Uiteraard wordt er door deze vaak kundige mensen alles aan gedaan om korte metten te maken met deze wanvertoningen!! 
 
Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -