Zicht op zeebaars 121

Zicht op zeebaars 121

Het zit er weer op

Door Joop Folkers
 
Vorig jaar ving ik zowel op 25 als 26 november nog een aantal mooie dikke zeebaarzen vanaf de kant. Nu een jaar later is het echt keihard werken voor één aanbeetje. De pier van Hoek van Holland ligt er ondanks de gunstige noord-oosten wind al weken verlaten bij. Zelfs de diehards vinden het wel goed. Er was dit seizoen moeilijk om aan een zeebaarsje te komen. 
 
De grote concentraties zeebaars die vorig jaar het Europoortgebied nog bevolkten leken te zijn verdwenen. Zo nu en dan spotte mijn Lowrance weer eens een cluppie stekels maar die bleken binnen de kortste keren weer op doorreis! Kortom, er was/is nauwelijks een peil op te trekken, zeker momenteel niet. 
 
Vorig jaar wist in deze tijd nog mooie vissen te vangen.
 
Zoals ik reeds meerdere keren heb geschreven is het van belang dat je uren maakt. Alleen dan maak je gedurende deze tijd van het jaar nog kans op een zeebaarsje. Vorig jaar kreeg ik iedere sessie wel één of meerdere aanbeten maar ik heb zo’n bruin vermoeden dat ze om wat voor reden dan ook eerder naar de bekende scholingsstekken zijn getrokken.
 

Je moet wel uren maken.
 
Uiteraard is het bekend dat vriend zeebaars jaarlijks lelijk op zijn donder krijgt. Nu de trek weer volop aan de gang is worden er dagelijks weer vele duizenden kilo’s zeebaars op de vele afslagen gedumpt! De Nederlandse vloot flyshooters doet hier vrolijk aan mee.
 
We wisten vorig jaar in het allerlaatste eindje van het seizoen toch nog...
 
Je wordt helemaal niet vrolijk als je het engelse artikel over onder andere de huidige zeebaarspopulaties leest. Men is er van overtuigd dat drastische maatregelen nodig zijn om het huidige bestand nog enigszins te kunnen redden. Maar ook hier wordt het paard weer achter de bekende wagen gespannen en kan iedereen gewoon ongestraft zijn gang blijven gaan! 
 
...een paar mooie vissen te vangen. We schrijven 30 november 2012
 
Goed voorbeeld hiervan is die ene Scheveningse warnetvisser die tijdens rustig weer de beste stek langs de Nederlandse kust op zijn gemak in de warnetten zet. Meldingen bij de politie hebben geen of nauwelijks zin omdat ze er de mensen gewoonweg niet voor hebben dus houdt het ook voor hen gewoon op!  Ik ga niet bij de pakken neer zitten, want ik geloof nog steeds in die enige echte snoeiharde laatste aanbeet van dit seizoen!
 

Ook weer zo'n snoeiharde aanbeet...eind vorig seizoen.
 
En waarom niet, vorig jaar vingen we tenslotte onze laatste vissen op 30 november en verspeelde ik vanaf de kant mijn (bijna Sinterklaasbaars!) op 2 december!
 

Succes met de gebonden jig/twister combinatie.
 
Wegens enorm succes ga me ik me vanaf volgende maand weer opmaken voor mijn nieuwe serie zeebaarscursussen. Deze cursus/workshop start ik afhankelijk van de voorjaar rond eind mei weer op.
 

De pier van Hoek van Holland ligt er verlaten bij.
 
Dat zo’n cursus zijn vruchten afwerpt moge duidelijk zijn, want gedurende het afgelopen seizoen kreeg ik regelmatig mailtjes van enthousiaste cursisten die het afgelopen jaar langs vrijwel onze gehele kust mooie zeebaarzen hebben weten te vangen! Hier kom ik uiteraard later nog uitgebreid op terug. 
 
Stekel ze,
Joop.   

ANDEREN LAZEN OOK