Zicht op Zeebaars 111: Even nagenieten van de dikke boemen!

Zicht op Zeebaars 111:

Even nagenieten van de dikke boemen!

Door: Joop Folkers

Typisch Hollands,vriend zomer heeft zomaar zonder enige aankondiging op een wrede manier afscheid genomen! Als je het weerbericht voor de komende dagen ziet wordt je daar zeker niet echt vrolijk van.

Zeker tot vrijdag véél wind tot windkracht 7 a 8 met 60% kans op vette regen! Ga je lekker! Gelukkig ziet het er tijdens en na het weekend weer beter uit. De wind geeft (althans volgens de Bilt!) de pijp aan Maarten en de temperatuur gaat terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar!

Misschien toch nog een mooie nazomer….wie weet want het zou zeker niet de eerste keer zijn dat zowel de laatste weken van september als de gehele maand oktober voor een perfecte nazomer zorgen!!

Omdat ik het effe rustig had besloot ik mijn zeebaarsfoto’s van het lopende seizoen eens na te lopen. Hoe bedoel je;” een seizoen vliegt echt voorbij”! Door de gemene koude winter startte ons seizoen vele weken later dan normaal. Sterker nog we vingen onze eerste zeebaarzen pas rond eind mei! De eerste zeebaars cursussen leverden toch al direct zeebaars op!

Ik heb werkelijk genoten toen ik mijn cursisten hun eerste zeebaarzen zag vangen! Enthousiast,dat waren ze zeker! Kortom supermooi werk, dat ik het komende seizoen zeker weer met veel plezier en 100% inzet zal voortzetten!

Ook vanuit de boot mochten we tot op heden niet klagen. Ondanks de slechte vangstberichten wisten we toch keer op keer weer ons visje te vangen. Oké,ik geef toe dat het niet altijd van een “leien”dakje ging maar de vangstresultaten logen er gemiddeld zeker niet om.

Mede door de vele zand opspuitingen rond de Maasvlakte 2 is er veel verandert in het uitgestrekte Europoort gebied. Neem bijvoorbeeld de enorme zeehonden kolonie die zich op het nieuw gevormde strandje van de oude Papegaaienbek heeft gevestigd! Ik telde er vorige week maar liefst 27!!



Deze kleine kolonie hield zich normaliter op rond de grote zandbanken tussen de Slufter en de Haringvlietdam, maar zijn mede dankzij de aanleg van de nieuwe Maasvlakte uit hun oude habitat verdreven en dus op zoek gegaan naar een nieuwe woning. En die hebben ze dus gevonden op een rustige plek die alleen te bereiken is per boot.

Zondermeer leuk om te zien,maar zeker niet geweldig voor de visstand in dit deel van de Europoort. Als je in de buurt van het strandje ligt te vissen zie je regelmatig zeehonden aan de oppervlakte verschijnen die met grote botten,tongen en gullen liggen te spelen voordat ze daadwerkelijk aan hun diner beginnen! Natuurlijk is dat een gaaf gezicht maar toch heb ik mijn twijfels over de enorme aantallen zeehonden die hier in een relatief klein gebied huizen.



Ik kom ze tijdens de opvaart tegenwoordig zelfs regelmatig tegen rond de veerpont van Maassluis. Zelfs onze mini tuimelaars vermaken zich tegenwoordig tot ver in de Waterweg!?

Wat tot op heden wel op viel dat we veel meer kleinere zeebaarzen hebben gevangen dan de afgelopen jaren! Of dit direct een goed teken is zal de tijd leren. De zuiderpier gelegen rond de Maasvlakte 2 was altijd één van de beste zeebaarsstekken langs onze kust. Dus werd besloten om deze ooit zo geweldige stek weer eens met een bezoek te vereren.



Naast een enkele zeeforel vingen we tijdens het afgaande water vier mooie zeebaarzen! Dus zeker een nieuw stukje kust om in de gaten te houden.

Wat ons wel opviel was dat er vrijwel de gehele middag twee kotters continu in dit natuurgebied (Natura 2000??!!) aan het slepen waren. Onbegrijpelijk…. of hebben wij ons huiswerk niet goed gedaan?  Maar al bij al tot op heden toch weer een heerlijk seizoen om op terug te kijken en….we hebben nog enkele weken dus nog effe genieten!!



Stekel ze,
Joop.
 

ANDEREN LAZEN OOK