Zicht op Zeebaars 107: Mooie vissen aan de plug!

Zicht op Zeebaars 107:

Mooie vissen aan de plug!

Door: Joop Folkers

De zeewatertemperatuur heeft eindelijk de normale waarden bereikt! Normaliter de beste tijd voor alles wat zeebaars heet zou je zeggen.

Niets blijkt echter minder waar, want je moet ook momenteel vaak hard knokken om een aanbeet te forceren! Maar ik denk dat mede daarom het aantal zeebaarsvissers de laatste jaren juist zo sterk is toegenomen! De aanbeten zijn explosief,altijd onverwacht en de dril is meedogenloos!


Vorig jaar waren ze voornamelijk tegen de boden aan te vangen.

Waarom durf ik niet te zeggen maar het aasgedrag van onze stekels is vrijwel ieder jaar weer anders. Ik kan me nog goed herinneren dat we vorig jaar gedurende dezelfde periode vrijwel al onze vissen wisten te vangen aan shads en gebonden jigkoppen. Gewoon vissend tegen de bodem dus.

Vorige week schreef ik nog dat we verreweg de beste vangsten boekten aan lichte jigkopjes die we tussen water en wind konden aanbieden. Nu de afgelopen 2 dagen bleek de plug dodelijk!Vooral de knal oranje (XRD10HH) X-Rap van Rapala konden ze niet met rust laten! Ik ga er zeker niet vanuit dat deze plug ook de volgende sessie weer hoog zal scoren!


De oranje (XRD10HH) X-Rap van Rapala was dodelijk!

Op het moment dat de visserij gisteren stil viel haalde ik een doos met “golden oldies”uit mijn viskist. De inhoud bestond vrijwel uitsluitend uit Rapala Magnums van 9 cm. Een bonte kleuren verzameling ondiep duikende pluggen die pakweg zo’n 8 jaar geleden DE topvangertjes waren.


De “golden oldies”uit mijn viskist.

Waarom weet ik niet maar deze doos met bontgekleurde lekkertjes had een plekkie onderin mijn kist en werd nauwelijks bekeken. Tijd om daar eens verandering in te brengen. De eerste creatie was de vertrouwde blauwe makreel (FMAG09 BM)die samen met de Perch(groen met oranje buik).


De Perch bleek jaren terug al een echte killer!

Twee kleuren die ons in het verleden fantastische vangsten hadden bezorgt! Mijn eerste worp leverde al direct een volger op. Een mooie zeebaars inspecteerde de plug tot onder de boot om er daarna vol gas weer vandoor te gaan.

Dat gaf de burger moed en toen ik na pakweg 5 minuten mijn eerste vis weer aan deze oude vertrouwde pluggies wist te landen was het vertrouwen weer helemaal terug. Mijn maat hield stug vol en bleef met de diepduikende Rapala vissen. Resultaat 0 aanbeten terwijl ik me kon verheugen op een aantal mooie aanbeten en dito vissen!


Dankzij het warme weer is de zeewatertemperatuur sterk gestegen!

Zo zie je maar weer dat experimenteren soms tot onverwacht goede resultaten kan leiden! De Magnums zorgden ervoor dat we met regelmaat toch een visje konden verleiden terwijl de visserij overal kommer en kwel bleek te zijn.


Soms blijkt de kleine Subwalk de juiste aasaanbieding te zijn.

Ook de Subwalk was weer steengoed. Het toeval wil dat we tijdens onze drift in een school jagende zeebaars terecht kwamen. Ik had net de kleine Subwalk opgezet,die ik dan ook direct richting schuimmassa kon knallen. Het duurde geen tel of ik kon de strijd aan gaan met een prachtige zeebaars.


De Subwalk staat altijd in voor verrassingen.

Mijn maatje gooide zijn oranje diepduiker tussen de massaal jagende baarzen maar deze werd nauwelijks bekeken! Hoe bedoel je kieskeurig!? Al snel koos hij voor een ondiep duikende plug en was het direct raak?


Geef de ondiepduikende pluggen zo en dan ook eens de kans!

Normaliter ga je er toch vanuit dat zo’n enorme school jagende zeebaars alles pakt wat wordt aangeboden,maar niets bleek ook hier minder waar! Opvallend was dat ik met de Subwalk wel weer de grotere vissen uit de school wist te “filteren”!!


Met de subwalk vaan grotere vissen.

Conclusie zorg dat je een aantal verschillende pluggen bij je hebt als je op stap gaat. Het is gezien onze resultaten ook zeker de moeite waard om zo nu en dan de oppervlakte pluggen eens even de kans te geven!

 Stekel ze,
Joop.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -