Zicht op Zeebaars 103: Visserij trekt lekker aan!

Zicht op Zeebaars 103:

Visserij trekt lekker aan!

Door: Joop Folkers

Héél even leek het erop dat we eindelijk konden gaan genieten van mooi,rustig zomerweer.

Maar niets blijkt weer eens minder waar. Ik vind het op zijn minst mysterieus dat de weersvoorspellingen in Ierland en Noorwegen vrijwel van uur tot uur nauwkeurig kloppen terwijl we hier keer op keer te maken hebben met miskleunen van die lui daar in de Bilt! Zo vertrokken we afgelopen woensdag gekleed in een korte broek en T-shirt richting zee voor een zeebaars sessie.

Want vergis je niet, het zou tenslotte de warmste dag van de eeuw worden!! Maar helaas pindakaas! Zonneschijn vrijwel nul. Sterker nog er stak aan zee een koude noordwesten wind op waardoor er een dunne mistvorming ontstond. Lekker,daar sta je dan in je korte broek en t-shirt kou te lijden op de warmste dag van de eeuw. Gelukkig had ik nog een “oud”regenjack liggen waardoor ik de kou enigszins kon compenseren.  


Binnen een half uur kon Peter zijn eerste mini zeebaars aan de camera showen!

Neen,dat moeder natuur dik een maand achterloopt op haar bekende schema staat wel vast. De zeewatertemperatuur is inmiddels opgeklommen tot effe 15 graden terwijl de watertemperatuur in de Waterweg momenteel blijft steken op pakweg 17 graden.

De zeebaarsvangsten nemen langzaam maar zeker toe. Toch moeten we keihard concluderen dat er gewoon minder zeebaars aanwezig is dan voorgaande jaren. En geloof me dat is met zo’n onbenullig CDA/SN “backlimietje” echt niet meer te verhelpen! Er is zo’n mooi gezegde voor,”het paard achter de wagen spannen”!!

Het is en blijft te gek voor woorden dat zo’n (nog steeds groeiende) fly-shooters vloot jaar rond op zeebaars blijft vissen. Zoals ik al eerder meldde zijn trekken van 10 tot 16 duizend kilo geen uitzondering. Ik denk dat dit soort hoeveelheden langs de gehele Nederlandse kust door alle sportvissers bij elkaar nog niet worden gevangen! Maar dat het er (even voorzichtig gezegd) niet echt florieus uitziet voor onze stekels kun je rustig van me aannemen!


Het was druk op kantoor!

Nogmaals ook de beroeps jongens in Zeeland klagen steen en been. Verreweg de meeste wrakken waar andere jaren nog mooie aantallen zeebaarzen werden gevangen zijn gewoon “visloos”!! Niet alleen zeebaars maar volgens de charterboten lijkt ook vriend kabeljauw van de aardbodem verdwenen. Tja,het kan verkeren. Zelf vingen we met véél mazzel op een (piep)klein wrakje niet te ver uit de kust nog een aantal leuke gullen voor de vriezer!

Maar goed woensdag met mijn vaste vismaatje Peter richting zee “gestoomd”! Mede dankzij het slechte weer was dit pas zijn eerste vistrip. Na pakweg een half uur kon hij zijn eerste mini zeebaarsje van dit seizoen aan de camera tonen. Hij zou dit later nog effe goed maken met een aantal prachtige vissen.


Peter sloot de dag fantastisch af met een dikke zeebaars.

Ook nu bleek de met bucktail gebonden jigkop voorzien van een twister dodelijk. Shads scoren momenteel gewoon effe een snipper minder,maar dat kan volgende week uiteraard weer anders zijn. We sloten de dag toch nog dik tevreden af met een leuk aantal baarzen en een lekkere klus gul.


Keer op keer werden onze pilkers getrakteerd op dikke "boemen"!!


Soms mooie gullen tussendoor!

Een dag later heb ik met Willem hetzelfde wrakje opgezocht. Nu was het werkelijk windstil en was het vrijwel iedere drift raak. Opmerkelijk die dag was het enorme aantal kleinere gulletjes die geïnteresseerd waren in onze pilkers.
Maar ook nu weer een mooie klus vis voor de vriezer! Nadeel is wel dat je na zo’n relatief lange visdag het spul nog vriesklaar moet maken! Maar goed je moet er tenslotte wat voor over hebben!


Willem deed goed zijn best!!


Soms 2 tegelijk!

Ook de kantvisserij op zeebaars komt langzaam maar zeker op gang. Het is nog geen vetpot maar vooral overdag wordt er toch wel een visje gevangen. ’s Avonds wemelt het op de hoekse pier van de Bulgaren en andere oostblokkers. Zorg dat je geen spullen zichtbaar in je auto laat liggen want er zijn de afgelopen korte tijd al een aantal auto’s open gebroken!!

Stekel ze,
Joop  
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -