Zicht op zeebaars 101: “Eén minuut voor twaalf”

Zicht op zeebaars 101: "Eén minuut voor twaalf"


Ik las net in Hét Visblad een goed artikel over de snelle achteruitgang van het zeebaarsbestand langs de Europese kust.

Zowel visserijbiologen van het internationale instituut ICES als de European Anglers Alliance (EEA) bevestigen dat er op zeer korte termijn beheersmaatregelen moeten worden genomen! Hoe bedoel je het paard achter de wagen spannen!

Jaar in jaar uit wordt door diverse instanties al gedebatteerd over een mogelijke sluiting van het overwinteringgebied van de zeebaars gedurende de wintermaanden. Maar in plaats van dat er daadwerkelijk maatregelen worden genomen neemt het aantal “fly shooters” (boten die gericht op zeebaars vissen) in het toch al zo zwaar overbeviste Kanaal alleen maar toe!


Als de een zijn netten ophaalde schoot de ander zijn netten er direct achter aan!

Vele duizenden kilo’s zeebaars per trek zijn echt geen uitzondering!! Het goede nieuws in het artikel is dat de Europese beroepsvisserij ook voorstander is van aanvullende beschermingsmaatregelen! Dus laten we hopen dat die mannen dat spul in Brussel kunnen overtuigen van de noodzaak!


Welk wrak je ook tegenkwam vrijwel alles stond in de warnetten.

Tijdens het lezen van dit overigens goed onderbouwde artikel moest ik direct denken aan de overbevissing eind jaren tachtig met tientallen kilometers warnetten rond en langs de beide blokkendammen van het Europoort/Maasvlakte gebied.
Als de ene beroepsvisser zijn netten had gehaald schoot de ander zijn netten er direct achteraan.


De blokkendammen rond de Maasvlakte...


...waren gewild vanwege de zeebaars!

Mááárr ondanks die drukke warnetvisserij werd er toch overal best nog wel een zeebaarsje gevangen. Nu anno 2013 zijn de vangsten tot op heden op zijn minst gezegd zeer bedroevend! Natuurlijk spelen de kille weersomstandigheden zondermeer een rol,maar dat de zeebaars populaties behoorlijk zijn uitgedund staat voor mij wel vast!


"Gouden tijden"  scholen jagende zeebaars onder de kant!

Oké,natuurlijk wordt er wel een visje gevangen maar de vangsten staan zeker niet in verhouding met die van 5 jaar terug! Jammer maar gewoon een feit waar we niet om heen kunnen. Laten we hopen,dat de beroepsvisserij gezamenlijk tot een sluitende compromis kan komen waardoor een vangstverbod gedurende de wintermaanden in het Kanaal bewerkstelligd kan worden!

Ondanks alles,

Stekel ze,
Joop. 
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -