Zicht op Zeebaars (1)

Zicht op Zeebaars (deel 1)

Door Joop Folkers

Uit het feit dat er wekelijks enorme aantallen zeebaars op de vele visveilingen in zowel België als Nederland worden aangeboden, blijkt dat vriend zeebaars zijn lange en gevaarlijke paaitrek richting het noorden is begonnen!


Op naar de eerste voorjaarsbaarzen!!

Oké, op zich niets verontrustends, want dit “natuurlijke spelletje” herhaalt zich normaliter ieder jaar weer, maar… wanneer onze gestekelde mannen en vrouwen ons kustgebied binnenzwemmen, dat is en blijft natuurlijk altijd moeilijk voorspelbaar.

Het is tenslotte altijd maar weer afwachten wat de weergoden de komende weken voor ons in petto hebben! Maar gezien de voorspelling voor de komende 14 dagen - ik hoor je al denken: “Ze kunnen het weer nog niet voor 24 uur voorspellen!” - ziet het er allemaal redelijk goed uit. Weinig tot geen nachtvorst meer en temperaturen die overdag oplopen tot boven de 10 graden!

Al met al ziet het er dus gelukkig een stukje positiever uit dan het voorjaar van het 2010!! Maar er is natuurlijk altijd weer een spelbreker, want dankzij de koude nachten van de afgelopen week komt de opwarming van de zeewatertemperatuur maar langzaam op gang!

Deze schommelt momenteel nog zo rond de 5 tot 6 graden en moet toch zeker doorknallen naar de 8 tot 9 graden om het hele natuurlijke proces een beetje te versnellen!

Een goed bericht voor ons vissers is dat de schrale noordoosten wind eindelijk eens naar het zuidwesten draait!

Stekelze, Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -