Zeevissen met Lucky Luc 11: Bot en wijting op het Noordzeekanaal

Helaas zijn de vangsten vanaf de noordpier en aan onze Noord-Hollandse kust nog erg slecht zodat ik wederom mijn toevlucht heb gezocht in het Noordzeekanaal deze week. Vismaat Daud Kalschoven die met zijn boot afgelopen week rond de pieren heeft gevist op diep water, kon zelfs maar een enkel visje vangen en dat wil toch wel zeggen dat er erg weinig vis aanwezig is op dit ogenblik.

De berichten die ik lees van de vangsten aan de Zuid-Hollandse kust en aan de delta zijn helaas voor ons een stuk beter aldaar. De situatie is daar ook gewoon anders omdat de vissers daar veel sneller dieper water op bereikbare werpafstand hebben.

Maar als de nachttemperaturen en de temperaturen overdag niet al te laag worden, moet het hier binnenkort toch ook weer los gaan. Even geduld dus en maar alvast weer wat nieuwe lijnen knopen die de vissen tot aanbijten moeten verleiden.

Het Noordzeekanaal

Gelukkig kunnen wij in het waterrijke Noord-Holland altijd wel een mooie stek vinden om ook in de wat mindere vangsttijden nog een mooi visje te kunnen vangen. Het Noordzeekanaal is zo’n prachtstek met schitterende visbare plekken langs het hele kanaal. In deze tijd zoek ik meestal de plekken op die het dichtste bij de sluizen van IJmuiden liggen.

Je weet in het kanaal nooit precies wat je gaat vangen op zo’n visdag, dus dat kan altijd een positieve of negatieve verrassing zijn qua visvangst. De ene dag is echt de andere niet zodat je daar ook niet vanuit mag gaan. Ook al is het mij nog nooit overkomen dat ik daar niets heb gevangen, wat op dit moment aan de kust in ons ondiepe kustwater wel degelijk het geval kan zijn.

Het kanaal is gemiddeld 15 meter diep, dus genoeg water om diverse vissoorten daar te huisvesten. Mijn eerste sessie was van de week een hele rustige qua aanbeten. Maar toch vang je dan wel een visje of 10 in de vorm van een paar mooie wijtingen, meuntjes of botten.


Moddervette botten kunnen je dag maken.

De bottenregen die je in het kanaal in deze tijd krijgt, begint flink toe te nemen. Op dit moment krijgt de bot een beetje de overhand op de aanwezige wijtingen. En dat is zeker het geval als je je aas af en toe een metertje over de bodem indraait door een paar slagen aan de molen te geven. Meestal knallen ze er al op voordat je uitgedraaid bent en je je hengel weer hebt neergelegd.

Maar nogmaals, het was dus ook niet echt wild in het kanaal op mijn eerste sessie, hoewel het door het zeer aangename weer gewoon prettig vertoeven was aan de waterkant. Voor het eerst kon de zware pooljas weer eens een keer uit en was het heerlijk dom kijken aan de waterkant met het zonnetje op het kale bolletje.


Overvliegende Canadese ganzen geven je weer het lentegevoel.

De overvliegende Canadese ganzen brengen het ware lentegevoel, waar we allemaal weer zo naar hunkeren na zo’n grijze periode, echt weer helemaal naar boven.


De bruine kikkers komen ook weer uit hun winterslaap om aan het kikkerleven deel te nemen.

Zelfs de bruine kikkers in mijn tuin komen uit hun winterslaap en krijgen weer zin in het kikkerleven. Voor de tweede sessie deze week zocht ik de diepste plek op die er in het kanaal te vinden is en die ligt rond de 18 meter. Mijn hoop was om daar nog een paar vroege zeebaarsjes te vangen zodat ik in ieder geval weer mooie aanbeten op de hengeltop zou krijgen.


Af en toe een mooie dikke wijting.

Die aanbeten die kwamen er wel, maar de vis moest echt uit het diepste punt komen. De vangst bestond uit een behoorlijk aantal moddervette botten zodat ik daar een paar leuke uurtjes beleefd heb.


Een moddervette zeedonderpad zorgde voor een kromme hengel.

Tussendoor nog een gigantische zeedonderpad gevangen die of te veel gegeten had, of zwaar zwanger was. Het beestje werd met zorg behandeld en hem weer te water gelaten om nog vetter te kunnen worden of eventueel in de nabije toekomst te kunnen bevallen. Helaas was de tweede sessie deze week gewoonweg guur te noemen zodat ik het niet al te laat gemaakt heb, maar door de vele aanbeten toch een prachtige dag beleefd heb.


Lucky Luc’s Tip van de Week


Probeer eens actief te vissen vanuit het handje.

Mochten de vangsten tegenvallen door het statisch vissen met twee hengels en het ontbreken van stroom in het water, wat meestal de visvangst doet toenemen, probeer het dan eens met een wat lichtere hengel die je vanuit het handje kunt vissen.


Een hongerige bot kan het bewegende aas vaak niet weerstaan.

Juist in deze tijd waarin de aanwezigheid van bot steeds groter wordt, kan dit je een hartstikke leuke dag bezorgen. Maar ook een leuke zeebaars zal het aanwezige, bewegende aas graag pakken en u weer de kromme dompende top bezorgen waar u zo naar verlangt.


Er is altijd reuring in het kanaal door wat ‘kleine’ transporten.

Op dit moment kunnen we alleen maar hopen dat de watertemperatuur aan zee en in het aangrenzende kanaal snel toe zal nemen om de vangsten te  bevorderen. Een fijne tijd aan de waterkant gewenst!

Tot volgende week!
Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl