image description

Zeeforel dagen Langeland deel 2

Zeeforel dagen Langeland (Langelandske Ørreddage) 2019 deel 2

Door Leonard Muys en Ron Smits

Vandaag is de wind gedraaid naar noordoost en zal verder draaien naar pal oost. De tweede en laatste dag van de zeeforel dagen is al in volle gang. We verwachten vandaag meer vis dan op de eerste dag, want het water staat aanmerkelijk hoger dan gisteren het geval was.

Leonard gaat vandaag vader, zoon en de twee kleinzoons van de familie van de Boogaard uit Boxtel gidsen tijdens het vissen met hun boot. De bedoeling is een tarbot te vangen. Hiervoor heeft hij haring gekocht en speciaal geprepareerd met zout, zodat deze beter aan de haak blijft zitten.

Auto en boottrailer al dan niet met visboot kunnen naast de tent of caravan gestald worden.

De families van de Boogaard zijn net als wij te gast op Færgegårdens Camping te Spodsbjerg met hun campers. Gemakkelijk hoor dat hun boottrailer (met of zonder visboot) naast hun camper mag staan. Zo staan er wel meer trailers met een visboot op de camping, zelfs van gasten, die tijdelijk niet aanwezig zijn.

De familie van de Boogaard uit Boxtel verblijven twee weken op de camping en hebben het geweldig goed naar de zin.

Ron en Sjors gaan vandaag naar de laatste dag van de zeeforel dagen. Omstreeks één uur ’s middags komen de eerste sportvissers zich met hun vis aanmelden. Bij sommige sportvissers is de spanning op het gezicht te zien. Er wordt, zoals Ron heeft verwacht, meer zeeforel en vooral ook meer geep aangemeld dan gisteren. In totaal zijn er vandaag nog twintig zeeforellen aangemeld en behoorlijk veel geep.

Significant veel meer vis dan gisteren aan het rek.

Over het algemeen is de zeeforel wel wat kleiner dan gisteren. Sylvester Sloth vangt een zeeforel van 43 cm met een gewicht van 0,620 kg en verdringt hier mee Hannibal Madsen van de eerste plaats in het junioren klassement. Hannibal komt net anderhalve cm en vijftien gram te kort. Flemming Nielsen meldt zich met een mooie vijftiger en een gewicht van 1,10 kg, Lasse Kraemer met een mooie 49 cm en een gewicht van 0,925 kg. De top drie blijft echter ongewijzigd. Ook het klassement van het vliegvissen blijft hetzelfde als gisteren.

Het wordt gezellig druk.

Wachten op de prijsuitreiking.

Finn Carlsen meldt zich met een geep en zeeforel, gevangen op Keldsnor, helaas is de zeeforel niet groot genoeg om op het scorebord te komen.

Veel en heel mooie gepen van zeventig cm en meer worden ter meting aangeboden.

De vrijwilligers van de visvereniging Sportfiskeren Langeland hebben het veel drukker met het meten en inwegen van de vis dan gisteren.

Karl Ove Hansen is de winnaar van de dertigste editie van de zeeforel dagen Langeland 2019. De spanning is er af.

Eindelijk is de prijsuitreiking daar. De top drie is hetzelfde als gisteren en de spanning verdwijnt op de gezichten van de top drie. Het volledige klassement:

  • Eerste plaats zeeforel met de spinhengel: Karl Ove Hansen, 62 cm en een gewicht van 2,420 kg.                                                                                                                     
  • Tweede plaats zeeforel met de spinhengel: Henrik Andersen, 57 cm en een gewicht van 1,680 kg                                                                                                                    
  • Derde plaats zeeforel met de spinhengel: Bo Kæmpe, 53 cm en een gewicht van 1,460 kg
  • Eerste plaats junioren zeeforel: Sylvester Sloth, 43 cm met een gewicht van 0,620 kg
  • Eerste plaats zeeforel met de vliegenhengel: Kim Skovgård Nielsen, 42 cm en een gewicht van 0,640 kg
  • Eerste prijs geep: Jonas Gamer, 76,5 cm en een gewicht van 0,548 kg                                                                                                                                                       
  • Tweede prijs geep: Benny Hedegaard, 79 cm en en gewicht van 0,510 kg.


In totaal zijn er op beide dagen 33 zeeforellen aangemeld en 63 gepen. Maar met meer dan honderd deelnemers is het maar een heel magere oogst.

Heel mooie zeeforel van 49 cm en een gewicht van 0,925 kg, gevangen door Lasse Kraemer.

Na de officiële uitreiking is de verloting en duurt het gezellig samenzijn nog even voort. Sjors en Ron besluiten om toch nog een uurtje te gaan vissen aan één van de stekken van de westkust. Alle sportvissers van Langeland zijn immers hier bij de verloting van de laatste prijzen.

Mooie prijzen beschikbaar gesteld door de plaatselijke middenstand.

Het water staat nog steeds hoog en we zien de geep in groepjes paaien, het zijn er veel. Sjors heeft nog nooit een geep aan kunstaas gevangen. Met de kleine wobbler van twaalf gram van Ron moet het wel lukken. We hebben wat lossers en zien vele gepen achter onze wobbler ruzie maken om wie het eerst het kunstaas te pakken neemt. Ron vangt de eerste geep van 71 cm, even later nog één.

Sjors staat inmiddels met een kromme hengel en ook zijn eerste geep aan kunstaas is een feit. Heel enthousiast loopt hij naar Ron met zijn geep. Deze geep van ook al 71 cm moet immers op de foto. We besluiten weer terug te gaan naar de camping, want we verwachten Leonard en de familie van de Boogaard terug van hun dagje boot vissen.

71 cm geep in prima conditie heeft de wobbler van achttien gram gepakt.

We komen weer op de camping en zien dat Leonard en de familie van de Boogaard alweer terug zijn. Ze hebben geen gul kunnen vangen, maar wel mooie schollen, scharren en een tarbot van 42 cm. Wat een dikke vis. Volgens Leonard is het heel taai geweest, de wind kwam uit de verkeerde hoek.

Een heel mooie vis en een glunderende opa van den Boogaard.

Het wordt tijd om onze hongerige magen te stillen. Binnenkort op Total Fishing een dagje vissen aan boord van MS Neptun.