Zeebaarsoutfit onder de loep (7): plugvisserij

Zicht op Zeebaars-special:

Zeebaarsoutfit onder de loep (7): plugvisserij
 
Door Joop Folkers

Tot slot nog even iets over de superinteressante plugvisserij. Deze manier van vissen kent vele facetten. Neem het vissen met oppervlaktepluggen als Sammys en poppers of de spectaculaire SubWalk. Maar ook het vissen met dieplopende pluggen is en blijft een spektakel!


Vissen met oppervlaktepluggen is supergaaf!


Maar de beuken die je kan krijgen op de dieplopers zijn natuurlijk ook geweldig!

Voor al deze soorten pluggen gebruik ik één hengel met een lengte van 2.75 mtr. en een werpgewicht van 50 tot 100 gram. Meer heb echt je niet nodig. Sterker nog, een langere hengel heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Zeker als je met oppervlaktepluggen vist (walk the dog), sla je met een te lange hengel continu met je top door het wateroppervlak.


Zulke poppers tik je binnen.

Ook gebeurt het nogal eens dat je door de lengte tegen een steentje tikt waardoor de voering van je topoog breekt en je klaar bent met vissen. Ga dus, als dan je dan toch een hengel voor deze visserij aan wilt schaffen, voor een 2.75 mtr.-uitvoering!


2,75 is een heerlijke lengte voor de plug, zowel vanuit de boot als vanaf de kant.

De molen voor deze visserij is dezelfde als die voor de jigvisserij, met als enige verschil dat een voorslag van pakweg 50 cm. voor het plugvissen ruimschoots voldoende is. De reden is simpel: tijdens het vissen met pluggen maak je héél veel meters en dus worpen. Als je voorslag te lang is schiet de voorslagknoop tijdens iedere worp door het topoog waardoor een supersnelle slijtage op de knoop ontstaat met soms alle gevolgen van dien. Gewoon kort houden dus die hap!

Omdat je tijdens het plugvissen veelvuldig van kunstaas verandert is het zaaks dat je gebruik maakt van een wartel of andere, snel verwisselbare clip. Zelf zweer ik bij de Spinlink Clips (maat SL2) van Breakaway, welke worden geïmporteerd door Midnight Moon Tackle. Een fantastisch beveiligde clip waarmee je binnen luttele seconden een plug kunt verwisselen.


Heerlijk zoals ze erop kunnen knallen!

Manier van vissen
Plugvissen is gebaseerd op snelheid maken. Langzaam binnengeviste pluggen vangen nauwelijks. Door ze met een “noodgang” binnen te spinnen wek je de interesse van vriend zeebaars om over te gaan tot de felbegeerde aanval. Fullspeed binnenracen is dan ook een must als je tenminste succes af wilt dwingen!

Geloof me, je draait nooit te snel want de actieradius van een zeebaars is werkelijk meer dan uniek. Het gebeurt dan ook regelmatig dat vissen de plug, ondanks de enorme snelheid, gewoon hebben geslikt!

Over de te gebruiken kleuren kan ik kort zijn. Op een enkele uitzondering na kies ik vrijwel altijd voor de meest natuurlijke kleuren. Grote uitzondering is de onnatuurlijk feloranje gekleurde, diepduikende X-Rap van Rapala. Deze plug is al jaren favoriet terwijl ik nog nooit goudvissen in ons kustwater ben tegengekomen. Kortom: altijd lekker blijven experimenteren!


Succes en lekker blijven experimenteren!

 

 

Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -