Zeebaarsoutfit onder de loep (4): Lijnen

Zicht op Zeebaars-special:

Zeebaarsoutfit onder de loep (4): Lijnen
 
Door Joop Folkers

De markt wordt overspoeld met steeds weer nieuwere en betere gevlochten lijnen. Maar juist omdat we nogal eens een “stukkie” lijn verspelen en dat ook hier het zoute water wel degelijk invloed op de lijn heeft, is het niet aan te raden om een extreem dure lijn aan te schaffen.

Er zijn meerdere goed betaalbare gevlochten lijnen die zondermeer voldoen aan de zware eisen van deze visserij. Zo startte ik ooit met de good old FireLine van Berkley (platte lijn); een topper die ook destijds al verkrijgbaar was op bulkspoelen tot 1800 meter.

Deze gecoate/gebakken lijn had één nadeel en dat was dat hij na enige sessies begon te “pluizen”. Maar ondanks dat bleef de trekkracht gewoon hetzelfde! De lijndikte van 17/00 mm. heeft een trekkracht van 10,2 kilo ruimschoots voldoende om de strijd aan te gaan met een zware zeebaars.

Tweede topper is de PowerPro van Shimano. Deze ronde gevlochten lijn voldoet zondermeer aan alle eisen gesteld voor deze visserij. De ronde vorm van deze soepele lijn zorgt voor minder weerstand waardoor je grotere afstanden kunt werpen.

Ook de PowerPro is verkrijgbaar op grote bulkspoelen van 1300 tot ruim 3000 meter. Zelf vis ik graag met de gele uitvoering 15/00 mm. (trekkracht 9 kilo). Voordeel van zo’n gele lijn is dat je hem altijd goed kunt volgen tijdens het binnenspinnen.

Tot slot is er de Snyper van Spro, een ronde gevlochten topper met een enorme trekkracht. Snyper is verkrijgbaar op bulkspoelen tot 2000 meter.

Tip: Goed gelijkmatig opspoelen
We vissen tegenwoordig vrijwel uitsluitend met gevlochten lijnen. Een topuitvinding die helaas ook zijn nadelen kent! Zo kun je deze lijn slechts probleemloos gebruiken als je een molen gebruikt die deze relatief dunne lijn tijdens het binnendraaien strak en gelijkmatig op de spoel legt.

Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat je regelmatig van die rotvervelende pruiken gooit, waarbij soms vele tientallen meters (dure) lijn verloren gaan! Laat je hier dus goed over voorlichten! Spoel de molen niet vol tot de rand, want ook dit kan het gooien van pruiken tot gevolg hebben. Gewoon een klein randje vrij laten dus!

Veel gevlochten lijnen zijn gecoat. Deze coatinglaag verdwijnt tijdens het vissen vrij snel waardoor er meer ruimte op de spoel ontstaat en je lijn automatisch dieper komt te liggen.

In volgend deel gaan we het hebben over de voorslag.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -