Witvisperikelen 100 De barbeel demo dag…..oftewel terug naar IJsselzicht!

Witvisperikelen 100 

De Barbeel Demodag…..oftewel terug naar IJsselzicht! 

Door Leon Haenen

Het is net half acht als ik de dijk oprijd. Op weg naar het pittoreske Veessen. Veessen aan de IJssel…'of all places' vormt aanstaande zaterdag het decor waar de eerste Barbeel Demodag georganiseerd wordt. Voor mij betekent dit drie uur sturen.
 
Het laatste stuk richting Veessen rijd ik binnendoor. Ik rijd over een dijk die me langs een kanaal voert. Het ziet er allemaal erg fraai uit. Het water lonkt. Ik moet constant tegensturen anders zou ik zo het talud afrijden…

Later hoor ik dat dit het Apeldoorns Kanaal is. Ik ben geen karpervisser, maar ik kan me zo voorstellen dat hier dikke bakken rondzwemmen. Enfin, ik fantaseer graag, dus die vissen gaan richting de 20 kilo.


Café Restaurant IJsselzicht.


Dan arriveer ik op het kiezelpad dat me richting de achterzijde van Hotel Restaurant IJsselzicht voert. Ik parkeer de auto en besluit eerst zonder bagage via het terras naar binnen te lopen.

Even heb ik het gevoel dat ik de kringloopwinkel binnenwandel. Hier is geen interieurarchitect aan te pas gekomen. Hier staat en hangt een samenraapsel van misschien wel 25 jaar bedrijvigheid. Een soort van verzameling, vind ik.

Volledig passend bij mijn beroepsdeformatie speur ik de wanden af naar luidsprekers, lampen en andere technische zaken…geen speakers te zien. Heel veel  gootjes, verdeeldozen en kroonstenen.

Ik voel een ouderwetse gezelligheid en merk binnen tien tellen dat het er hier gemoedelijk aan toe gaat. Terwijl ik ietwat verdwaasd om me heen sta te kijken bij de bar, word ik vanuit de gang naar de keuken opgemerkt. De eigenaar, Nol loopt op me af en ziet blijkbaar aan mij dat ik een van de “vissers” ben.


Schitterende omgeving daar in Veessen.


We kijken even samen in zijn agenda of mijn naam op de lijst staat. Voor ik er erg in heb, word ik onder escorte van Henny, de vrouw van Nol, naar mijn kamer geloodst.

Het blijkt dat ik vannacht de kamer ga delen met kameraad Tim. 50 Euro voor een tip top kamer met ontbijt! Voor de zekerheid breng ik mijn foedraal met hengels en reels naar de kamer.

Omdat ik als eerste ben, besluit ik maar voorlopig naar het restaurantgedeelte te gaan om daar op de anderen te wachten. Ik voel me direct erg welkom. Als ik aan een tafeltje wil gaan zitten, roept Henny me toe.

Rondom de houtkachel zitten een stuk of zes mannen die onder het genot van een biertje de afgelopen week aan het doornemen zijn. Sterker nog, ze hebben een uitgesproken kijk op het leven. Heerlijk!  

Al snel ben ik in het gesprek betrokken. Goed opletten geblazen voor een Limburger, want men spreekt hier een dialect waarbij een gedeelte van elke woord wordt 'geskipt'. Voor mijn gevoel hoor ik erg weinig klinkers in de woorden. Enfin, ze zullen wellicht ook een mening gehad hebben over mijn uitspraak. Limburgers zijn voor mensen buiten de provincie vaak ook lastig te verstaan…

De ober brengt me zonder dat ik iets heb hoeven te vragen een heerlijke pint. Terwijl hij het biertje op de tafel plaatst, kijkt hij me glimlachend aan en knikt op een manier of hij wil zeggen: "Klopt hè?"

Ik begeef me binnen tien minuten na aankomst in een gemêleerd gezelschap. Er zit een veertiger bij met een Bayern  München voetbalshirt. Ik heb daar meteen beeld bij. Er zitten twee mannen in een fauteuil. De heren zouden zo uit de film Nova Zembla kunnen zijn gestapt. Een vierde heeft de handen nog onder de olie.

Vlakbij de piano zit een apart mannetje met een bomberjack aan. Redelijk zenuwachtig type, maar wel heel vriendelijk. De kok zit ook aan tafel, zo blijkt later. Nol en Henny zitten erbij en ik verkeer in de bevoorrechte positie dat ik mag aanschuiven. Voor ik er erg in heb, staat de volgende pint al op tafel. De ober let goed op….wink

Een uurtje later zit ik aan een andere tafel. Daar kwam ik namelijk voor. Daar maak ik live kennis met een aantal mensen die ik al heel lang op internet spreek, maar nog nooit in het echt heb ontmoet.   

Ik ontmoet de Maastrichtenaar Bert Bovens. Geëmigreerd naar Duitsland. De liefde bracht hem daar ooit heen. Hij vist net als zijn Duitse maat veel met de Feederhengel op de Donau. Hij behoort tot het Duitse Spro team. Hij spreekt Nederlands met een accent dat me doet denken aan de wijze waarop Barry Stevens commentaar gaf bij de miniplayback show. Een heerlijke gast met super melige grapjes.


We hebben enorm gelachen...…maar natuurlijk ook veel over vissen gesproken......en nog meer.


Bertie heeft zijn vaste vismaat en vriend Franz meegenomen. Vanaf het eerste moment dat ik deze man zie, voel ik dat dit mijn bloedgroep is. Later blijkt dat we goed met elkaar door een deur kunnen. Mijn gevoel laat me wat dat betreft zelden in de steek.

Trouwens, dat geldt deze avond voor de hele groep die aan tafel zat. Ik was in extreem goed gezelschap. Cees van Dongen, Frank Pulles, Tim Janssen, Raymond Vasterink en Mark Bouwhuis van DSK waren de andere gasten die zouden overnachten in IJsselzicht.  

We aten wat de pot schaftte. Net als iedereen die op die avond kwam eten. Dat is toch uniek. De sfeer waarin alles gebeurde was fenomenaal. Niet veel later eindigde de avond aan de bar……………….en het was nog lang onrustig in Veessen. Genietend van een pint zorgde de Bayern fan dat we verzoekplaatjes konden aanvragen via Youtube. De beamer en het scherm verzorgde het bijbehorende beeld……alles op een Man bijt hond manier. Schitterend was het!


De avond werd in stijl afgesloten.


De dag erna zijn we allemaal al vroeg van de partij. Iedereen behalve Franz. Hij is er toch achter gekomen dat ie een jaar ouder geworden is. ….dit was net iets te veel van het goeie voor hem geweest. Hij schuift later die dag aan. Terwijl ik aan het ontbijt zit, komen de eerste twee gasten al aanschuiven. Al snel gaat het over barbeelvissen.


DSK had er werk van gemaakt!


Aan het begin van het parcours, in de aangrenzende wei bij IJsselzicht hadden een aantal bedrijven een stand opgebouwd. Alles wat een barbeelvisser begeert, was die dag voor een redelijke prijs te koop. DSK met al haar pellets, flavours, boilies, pastes en Laminate , Rod visions met een scala aan maatwerk handbouwhengels en Raven Hengelsport.


Natuurlijk was maatje Dick er met Rod Visions.


Marcel Powergumsma was er met zijn wereldberoemde onderlijnen. Stephan van Benthem met speciale voerkorven en Ton (a.k.a. The Dude) Hogenkamp was er met zijn speciale onderlijnen.  

Tot slot schitterde Sportvisserij Oost Nederland door aanwezigheid. Allen hadden een mooie stand ingericht. Voor de eerste vijftig gasten hebben we een mooie goody-bag samengesteld. Binnen een half uur zijn we helemaal los.


Max Lift Feeders. Top materiaal!


Even voor negen uur arriveer ik aan de IJssel. Voor het eerst in mijn leven. Ik werd geacht plaats te nemen op de meest stroomafwaartse stek. De kenners zeggen dat het water erg laag staat. Niet goed, naar het schijnt.  

Omdat ik het idee had dat ik meer zou gaan praten dan vissen heb ik veel hengels meegenomen en verschillende montages voorbereid. Tevens heb ik een te zware tas met voer, pellets, flavours en andere spulletjes bij me. Ik wil graag kennis delen en tips aanreiken.

Het aanvankelijke plan was om te gaan trotten. Ik heb het een half uur geprobeerd, maar op de krib waar ik stond, kwam ik met zeven meter nog niet aan de grond. Dat werd dus niks.


Toen dacht ik nog dat ik ging vissen……………….


Het alternatief was de zinkmontage, maar ik heb niet echt de kans gekregen om te vissen. Vanaf tien uur hebben we te maken met een goede toeloop van geïnteresseerden. Ik voelde me enorm in mijn element. Ik heb de hele dag demonstraties kunnen geven.

Van het maken van een hair, de lengte van de hair, onderlijnen met Korum paste cages, Korum screws. Bereiding van pellets, grondvoer, behandeling van maden, pellets in olie. Kortom voor ik er erg in had, lag de halve tasinhoud op het gras uitgestald. Ik vond het ontzettend prettig dat er enkel gelijkgestemden waren.


Net als alle anderen had ik het erg druk op de stek.


Allemaal mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de visserij op barbeel. Grappig was ook dat er echt een aantal serieus geïnteresseerden waren voor de centrepin-visserij. Ik heb genoten, dat is niet meer normaal.

Ik ben er ook zeker van dat alle anderen precies hetzelfde ervaren hebben. Stroomopwaarts van mij zat Tim. Van ver kon ik zien dat hij het ook erg druk had met tekst en uitleg geven. Van vissen is er niet veel terecht gekomen.


Jan Willem Nijkamp met een prachtige winde.Frank Pulles met een schitterende target vis. Hij en Cees wisten er een stuk of zeven te verleiden.Marcel Powergumsma, de man van de perfecte onderlijnen, met een fraaie barbeel die hij op de hangel van Frank gevangen heeft.


Anderen deden dat wel met succes. Cees en Frank vingen een aantal schitterende vissen. Jan Willem Nijkamp ving met zijn feederhengel een gezonde portie witvis waaronder een paar prachtige windes. Ook Bert Bovens wist zijn witvissen wel te vangen. Zij hebben zich vooral bezig gehouden met de visserij zelf.  

Natuurlijk was ook Marco Kraal van de partij. Als speciale gast wist hij veel aandacht te trekken met zijn tekst en uitleg omtrent onze visserij. Zoals het een pro betaamt wist hij ook wel zijn vissen te vangen.


Korum opperconsultant Ade Kiddell was samen met Tjitske ook van de partij.


.The Old maggots' Michel en Hans, in gesprek met goede bekende Jacques Terlaak en Marcel..

We kijken met zijn allen terug op een zeer geslaagd evenement. De weergoden waren ons gunstig gestemd en de ambiance op het parcours was perfect. Ik heb een heleboel bekenden de hand geschud en ik heb een aantal nieuwe mensen leren kennen.

Namens het hele team bedank ik iedereen die aanwezig was op deze eerste Barbeel demo dag. Dit wordt ongetwijfeld volgend jaar herhaald. Aan nieuwe en aanvullende ideeën geen gebrek.

Bekijk het filmpje maar eens….dan zie je wat je gemist hebt, mocht je er niet bij zijn geweest. We hopen van ganser harte dat we jullie volgend jaar wederom mogen begroeten….. Deo Volente!

Tot volgende week,
Leon Haenen