image description

Wintervissen anno 2021

Het lijkt er op dat we de komende periode winterse omstandigheden krijgen! Vissen op voorn in de winter. Hoe ziet dat er uit en waar moet je op letten. Ik duik even een aantal jaren terug naar een wintercompetitie in Brielle.

Andre Multem met een prachtige blankvoorn uit de haven van Brielle.

Het haventje vormt al decennia een ideaal decor voor het wintervissen en waar goede vangsten geboekt worden. Mede doordat de voorn massaal vanuit de Brielse Maas de haven intrekt. Vergelijkbare havens vind je in deze periode door heel het land.


In het centrum van Brielle worden vaak winterwedstrijden gehouden. De steigers zijn ideaal, maar wel glad. Let op dat je hengeldeeltjes er niet tussen vallen of afrollen!!

Wintervissen betekent goede kleding en schoeisel. Zeker langs het water en op de gladde steigers. Wat kleding betreft, werk met lagen. Warmte ondergoed, t-shirts, windstopper, goed warmtepak, handschoenen, warmtesokken, thermo laarzen of moonboots. Natuurlijk zijn een pet of warme wollen muts zijn onmisbaar.

Lichte hengels tot 11 meter. Meerdere topsets, elastiek in de top, dobbers tot 1 gram. Favoriete aassoorten zijn maden, hennep, casters. Het voer is minimaal, regelmatig bijvoeren met hennep en casters zorgt ervoor dat de vis actief blijft. Vis met kleine haken maat 16 - 20. Zorg voor een goed schepnet met lange steel. Een lang leeftent van minimaal 4 meter, liever langer ivm de hoge kade muren.


Met dergelijke blankvoorns ben je de koning te rijk!


Casters zijn ook in de winter een goede aassoort.

Vaak kan de voorn dicht tegen de havenkade gevangen worden, of tussen afgemeerde plezierboten. De diepte kan behoorlijk verschillen in de havens. Dus houd rekening met de lengte van je tuigen. Maak verschillende lengtes zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maak twee of drie voerplekjes zodat je kunt wisselen. De aanbeten zijn in de winter vaak minimaal, stel je dobber gelijk met het wateroppervlak af zodat er minimale weerstand is en je direct de haak kunt zetten. Vergeet niet om regelmatig bij te voeren. Vergeet ook jezelf niet in deze periode. Neem warme thee en/of koffie mee zodat je zelf ook in goede conditie blijft.


Kees Westdorp vist vaak een thuiswedstrijd in Brielle en is tijdens de wintermaanden vaak aan de haven te vinden!

Ik hoop dat je met deze tips en bijgaande foto’s je voordeel kunt doen en prachtig gekleurde blankvoorns mag vangen.

Tekst en fotografie Pierre Bronsgeest

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -