Winkelbezoek Rix Hengelsport

Winkelbezoek Rix Hengelsport

Door Berthil Bos

Ik ben op weg naar Lutten, een lang gestrekt dorp vlakbij Dedemsvaart in de kop van Overijssel. De bedoeling is om een bezoek te brengen aan Rix Hengelsport die zeker in het noorden en oosten van ons land bekend staat om een zeer uitgebreide collectie hengelsportartikelen voor de roofvisser.


Nog geen 500 meter van de zaak kan je al iets laten zwemmen.


De auto staat al klaar om de polder in te gaan.

Ook op het gebied van de karper- en witvisserij is er een aanbod waar je uren voor nodig hebt om alles te bekijken. Met diverse polders in de buurt en natuurlijk de visrijke rivier De Vecht in de achtertuin, is de hengelsport hier natuurlijk erg gewild. Ik ben hier voor mijn eigen passie, de roofvisserij.


Groot aanbod voor doodaasvissers.

Eenmaal aangekomen krijg ik al direct een goede indruk bij het zien van een grote waterbak vol aasvissen. Hengelsportzaken die deze service geven doen dit niet voor de centen, maar zijn zelf roofvissers die weten dat hier behoefte aan is. Binnen heb ik ogen te kort in deze georganiseerde bende. Niet dat het een rotzooitje is, maar deze grote zaak van ca. 500 vierkante meter staat en hangt werkelijk overvol en dat geeft de sfeer die je in veel andere, klinisch ingedeelde zaken, zo mist.


Aasvissen te koop, dat geeft hoop!

Dat overvol wil ook niet zeggen dat de winkel wordt gebruikt als opslag, want de verscheidenheid aan artikelen is werkelijk opmerkelijk. Naast strakke stellingen met alle topmerken zoals Spro, Fox, Berkley, Salmo, Strike Pro en vele anderen, zie je overal bakken en rekken vol verrassingen staan van merken die althans bij mij nog onbekend zijn, maar die er geweldig interessant uitzien.


Eigenbouw streamers en bucktail spinners van Wim Russchen.

Ook kom je veel Amerikaans musky-kunstaas tegen dat onze groene rover ook niet zomaar voorbij laat gaan. Dit is gelijk ook de reden waarom deze zaak zich onderscheidt van anderen en je ook niet binnen 10 minuten weer buiten staat. Rick en Henry, de eigenaren van Rix Hhengelsport, maken er een hobby van om de klant continu te verrassen met nieuwigheden en daarin slagen ze met vlag en wimpel.

Een voorbeeld van dit is dat er geregeld goedvangend kunstaas van een topmerk in een nieuw jasje wordt gespoten en dat nergens anders te koop is. Net toen ik arriveerde werd er een levering Pike fighter’s van Spro binnengebracht in een schitterende Redhead uitvoering. Wat ook opvalt is dat als er een plug, jerkbait of ander kunstaas wordt aangeboden, direct alle kleuren beschikbaar zijn.


PikeFighter Redhead, je zult hem maar niet hebben…

Hetzelfde geldt voor het aanbod rubber voor de snoekbaarsvisser met alle bekende merken. Rick zelf is erg begaan met het weidelijk omgaan van roofvis, want op de vraag of hij nog iets had wat hij extra onder de aandacht wilde brengen, kwam er verrassend een onthaakmat naar voren.

Niet dat dit iets nieuws is, maar hij vindt het maar vreemd dat dit attribuut zo weinig gebruikt wordt door roofvissers. Een echte praktijkvisser die Rick en dit moet al voldoende zijn om eens bij hem binnen te lopen. Wil je het bezoek combineren met een dagje vissen in deze omgeving, dan is hij ook bereid om als visgids je op weg te helpen met de bijhorende uitleg van de aangeschafte materialen.


Rick (rechts) is erg begaan met het weidelijk omgaan van roofvis.

Eén tip mocht ik al weggeven van Rick, dat er in de Vecht de laatste jaren veel en grote roofblei te vangen is en Rix hengelsport heeft alle favoriete aasjes ruimschoots op voorraad.


Van vele topmerken…


... Alle kleuren en maten.


Lange, strakke rekken vol met kunstaas.

Mijn conclusie betreffende deze hengelspeciaalzaak? Het is een zaak met de juiste sfeer en een aanbod van topartikelen dat je niet snel ergens anders ziet. Tijdens een lekker kopje koffie in de koffiehoek, krijg je alle praktijkuitleg op het gebied van de roofvisserij. Bij een bezoek aan deze zaak moet je er wel rekening mee houden dat je een behoorlijke tijd kwijt bent aan alle producten die er te koop zijn.

Rix hengelsport heeft ook een Webwinkel, maar ga eerst even langs zodat je het bovenstaande kan proeven.

Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK