image description

Wéér goud voor Nederlandse feedervissers op WK voor Clubteams in Italië

Team JWP Waterservice is afgelopen weekend voor het tweede jaar op rij wereldkampioen feedervissen voor clubteams geworden. Maar liefst 43 teams streden aan het Italiaanse kanaal Bianco Loreo om de titel, maar met een totaal vangstgewicht van ruim 70 kilo trokken de goudhaantjes van 2021 opnieuw aan het langste eind.

“We hebben gewoon een hele sterke ploeg met vissers die stuk voor stuk actief vissen en tot de laatste minuut blijven gaan. Dat heeft dit jaar opnieuw het verschil gemaakt”, zoekt Ramon Ansing naar een verklaring voor de unieke prestatie van zijn team. “De stemming in de groep is ook goed. Er is rust, onderling respect en iedereen doet z’n ding.” Ansing en zijn teamgenoten Jan Willem Plekkenpol, Martijn Kroes, Edwin Timmer, Jurian Bulten, Gerrit Ansing , Ramon Pasmans en Kevin Bolhuis zijn nu zo’n vier jaar bij elkaar en visten in Italië pas hun tweede WK. Bij de vuurdoop – vorig jaar in het Bulgaarse Plovdiv – pakten ze direct goud.

Getijdenrivier
Gevraagd naar de omstandigheden ter plaatse vertelt Ramon over een koud begin van de week, met extreem veel sneeuw op de heenweg. Na twee dagen werd het beter en tijdens de wedstrijddagen was het met 15 á 20 graden en lichte bewolking prima weer. De grootste uitdaging aan de 70 tot 80 meter brede getijdenrivier – die rechtstreeks in verbinding staat met zee – was de continu veranderende stroming, waardoor de deelnemers veel met hun korfgewichten moesten wisselen. Bij veel stroming visten wij met 40 á 50 gram en haakmaatjes 14 tot 16, en bij weinig of geen stroming veel subtieler 20 gram bij haakmaatjes 18 á 20”, schetst Ramon.Typisch Nederlandse visserij
Actief vissend met muggenlarven en wormen vingen Ramon en zijn teamgenoten voornamelijk brasems en blieken; een visserij vergelijkbaar met die in Nederland. “De meeste landen visten dichtbij op afstanden van acht tot twaalf meter en verder weg op twintig tot dertig meter. Wij vingen duidelijk het meest op de korte afstand”, aldus Ramon, die op de eerste dag onder meer een karper van 3,5 kilo wist te vangen. “Dat tikte natuurlijk lekker aan en mede daardoor viste ik een drie op een moeilijk gedeelte van het parcours, maar het was wel een pure bonusvis. We hebben ons dit WK echt puur op de brasems en blieken gericht.”

Verjaardag bijzaak
Na de eerste wedstrijddag stonden alle Nederlandse ploegen in de top vijf en ging team JWP Waterservice al overtuigend aan kop in het klassement. Individueel eindigde Ramon in zijn vak als derde, maar op de laatste en allesbeslissende dag won hij zijn vak – net als zijn teamgenoot Edwin Timmer. Het teamresultaat over twee dagen bleek genoeg om de titel te prolongeren. Naast het goud met zijn team had Ramon ook zijn dertigste verjaardag te vieren. Een leuke bijkomstigheid, maar niet de hoofdzaak voor de feedervisser uit Roden. “Wat we hier hebben neergezet, zal ik nooit vergeten.”

Meer Nederlandse teams
Van de ruwweg twintig deelnemende landen waren er dit jaar opnieuw met meerdere teams actief op het WK. Namens Nederland deden naast JWP Waterservice ook Preston Innovations en Dutch Feeder Squad mee. Zij vingen respectievelijk 52260 kilo en 44850 kilo vis en eindigden daarmee als vijfde en achtste in het eindklassement. Het Hongaarse Club Maros WalterLand Feeder team eindigde als tweede, Team Oostenrijk ASV pakte het brons.