Wedstrijdverslag NKS Lauwersmeer 20 september 2009

NKS Lauwersmeer 20 september 2009

Door: Gerben Mul

J.l. zondag 20 september 2009 gaat de geschiedenis in als de dag van de de eerste NKS wedstrijd gehouden in Friesland. Meer dan 10 jaar geleden is er in Groningen ooit een NKS wedstrijd gevist op het Schildmeer, maar de friese roofvissers bleven tot op heden altijd verstoken van een echte thuiswedstrijd.

Het verkrijgen van een vergunning ging niet vanzelfsprekend en er moest binnen de federaties behoorlijk gelobbied worden voordat de definitieve toestemming werd vergeven. Speciale dank hiervoor wil het NKS bestuur daarom uitspreken naar Pyt Achenbach van de Hengelsportfederatie Fryslân, die de positieve uitwerking van een NKS Catch & Release wedstrijd op het friese Lauwersmeer wel zag zitten.

Dit kwam ook tot uiting in het aantal inschrijven, want van de totaal 42 deelnemende boten was ongeveer 25% van Friese of Groningse afkomst. Een aantal nieuwelingen derhalve (door de mede NKS-ers graag als ‘locals’ bestempeld). Voor de wedstrijd wisselden deelnemers uit andere windstreken dan ook graag nog even wat waardevolle informatie uit met deze thuisvissers.


Traileren bij de schitterende locatie bij Esonstad, Oostmahorn.

 
De groot-waterboot van Jan & Jaap Uithol.

Het Lauwersmeer staat bekend als zeer windgevoelig en het was daarom nog maar de vraag of de wedstrijd überhaupt wel doorgang kon vinden. Afgelopen winter heeft het NKS reeds 6 wedstrijden af moeten lassen wegens wind en een ijsperiode, maar gelukkig waren de windgoden het NKS nu eindelijk eens goedgezind… de dagen ervoor werd er bijna windstilte voorspeld en dat was tot een uur of half negen ‘s ochtends ook het geval.

Na negenen stak er echter toch een licht briesje op wat uiteindelijk toch wel een dikke 3 bft. werd, wat het vissen iets moeilijker maakte, maar al met al viel er de hele dag prima te vissen.


Onder de brug door het Lauwersmeer op…

 
Schitterende ochtend, net voor het startsein.

Het Lauwersmeer is voor de snoekbaarsvisser een fantastisch water met erg veel potentie. Als je de verhalen van de kenners mag geloven die hier vroeger hebben gevist dan was het vergelijkbaar met Het Gooimeer in zijn beste dagen. En écht snoekbaarswater: dik, groen, voedselrijk water met weinig doorzicht.

De vis lag dan ook niet diep, veelal tussen de 4 en 7 meter. Helaas is het bestand de laatste 10 jaar erg uitgedund maar er worden toch elk jaar weer kapitale kneiters gevangen. Laten we hopen dat het in de toekomst weer wat beter wordt.

 
Peter Gijzen en maatje Rinie Hofkens vingen keurig 2 maatse vissen.

Door de taaie vangstberichten en de voor velen verre afstand haakten helaas nogal wat vaste deelnemers af. Daarom petje af voor degenen die er toch gewoon waren, zelfs een grote groep Belgische deelnemers ondernam de reis naar het hoge noorden. Zo konden degenen die normaal een uurtje of minder moeten rijden naar hun viswater eens ervaren wat voor anderen als normaal bevonden wordt en werd duidelijk wat sommigen over hebben om in het klassement een plekje te stijgen of om een finaleticket te bemachtigen!

Er waren zelfs een aantal vissers, waaronder ook een aantal van onze zuiderburen, die meerdere dagen hebben voorgevist om het water enigszins te leren kennen. Over het algemeen kwamen er slechte berichten door maar er werd door sommigen toch wel redelijk gevangen, waaronder een paar knappe vissen.

Dat gaf hoop, maar dat het een taaie aangelegenheid zou worden was toch wel duidelijk. Hier zitten uiteraard ook voordelen aan… je kan met één goede vis namelijk hoog eindigen en een finaleticket pakken. Bij de klassementvissers viel daarom wel enige spanning op de gezichten te bespeuren, want zij waren uiteraard bang die ene vis niet te vangen waardoor het klassement op zijn kop kon gaan…

Na de start, welke zeer rustig en netjes verliep, verdeelde men zich over het parcours het werd al snel duidelijk dat er een aantal stekken waren waar meerdere boten bij elkaar lagen. De meesten hielden het op ‘meters maken’ met shads en fireballs met spiering of voorntjes en het eerste uur werden zeer mondjesmaat de eerste vissen aangeboden.

De controleboten liggen echter vooral rustig rond te dobberen totdat er weer eens een visje wordt doorgebeld. Op een gegeven moment is er wat consternatie te bespeuren bij de rubberen rib-boot van nieuwelingen Mark Tigchelaar en Anco van Dam, die er binnen vijf minuten twee mooie vissen uit takelen; 60 cm en 70,5 cm en bewijzen dat je niet persé in vet aluminium hoeft te varen om snoekbaars te kunnen vangen!

 
Rechts de winnaars van de wedstrijd Wim Hak & Ben Oskam.

De latere winnaars van de wedstrijd, Wim Hak en Ben Oskam vangen op hetzelfde stuk hun drie vissen met daarbij ook twee zeventigplussers (75 cm en 72 cm), die hen ook nog dubbel prijs oplevert waar het gaat om de grote vissen. Er wordt hier en daar dus wel een visje gehaakt maar echt los gaat het niet. Ook aan de kant van de sluizen is het niet veel beter. Het wordt een echte wedstrijd die alle kanten op kan en waarbij je het nodige portie geluk moet hebben door op een goede plek te vallen.

Er worden wel vrij veel ondermaatse zandertjes gevangen en ook de baars is redelijk bijtgraag. Hein Ooms en Pieter Smit vallen ‘s middags nog op een baarsberg waar ze er meer dan 30 vanaf wegplukken! Ook een redelijk aantal snoeken worden gemeld, maar waar eigenlijk op een dikke meterbak werd gehoopt, was 95 cm de grootste snoek, gevangen door Jakob Bron.


De bananenboot kwam, zag en… ving 1 ondermaats visje.

Voor de top in het klassement is het erop of eronder… er moet gevangen worden, al is het er maar eentje! De eerder genoemde Ooms & Smit staan op dat moment gedeeld tweede en vangen wel vis, maar te klein of van het verkeerde soort. De andere nummers twee, Asjen Land & Chris Bloemert, hebben in het eerste half uur al een maatse vis te pakken van 56 cm en doen op dat moment dus goede zaken.

De nummers één, Marc Zitvast & Erik Stobbe, blijven zonder vis en krijgen het enigszins benauwd tot half drie ‘s middags, wanneer ook zij eindelijk een maatse vis de boot in tikken. De heren schreeuwen het uit en maken een vreugdedansje in de boot, want zij redden hiermee hun eerste positie. In dat laatste half uur maken deze mannen het echter behoorlijk spannend, maar slaan Land & Bloemert uiteindelijk hun slag en vangen er twee vissen bij, waaronder een vis van 71,5 cm. En dat allemaal in het laatste halfuurtje!

In de daguitslag blijven zij 13 punten van elkaar verwijderd en naderen hiermee Zitvast & Stobbe tot op 1 punt verschil in het klassement en moet de laatste wedstrijd op het IJ uitslag gaan geven wie er Nederlands Kampioen gaat worden.

 
Voor hem moet alles uit de kast de laatste wedstrijd!

Ongekend spannend dus aan de top. Theoretisch zijn er echter nog meer kanshebbers. De Belgische toppers Vervloesem & Dauwen laten hun kansen een beetje liggen en blijven helaas visloos. De andere, momenteel zeer sterke Belgen Vos & Eysermans, vangen netjes 3 vissen en ook de andere top-tieners Asbroek & Stolk en Vis & Van Gameren vangen ieder 2 vissen.

De Friezen doen het goed en er gaan 3 ‘nieuwe’ koppels naar huis met prijzen. De grootste vis (80,5 cm) werd gevangen door Geert van den Bosch. Dit leverde hem met zijn maat Kor Spinder een 10e plek op in de koppeluitslag en een finaleticket. De op één na grootste vis (76 cm) was voor Johannes Klimstra. Hij werd met zijn maat Jan Kooistra 11e in de koppeluitslag en ook dat was goed voor een finaleticket.

De beste ’rookies’ echter, waren de eerder genoemde Tigchelaar & Van Dam, die met een 5e plek in de koppeluitslag ook met een finaleticket naar huis gingen.

 
Alle Lauwersmeer-prijzenpakkers bij elkaar.

23 Boten vingen in totaal 36 maatse vissen en dat viel toch een klein beetje tegen. 14 Boten bleven dus visloos, maar kregen toch niet het maximum aantal van 40 punten aan de broek vanwege de uitslag tot en met nr. 23 (+10 = 33 punten). En zo werden de niet-vangers toch nog een beetje beloond door gewoon aanwezig te zijn!

De prijsuitreiking kon hierdoor zeer op tijd beginnen (ook wel eens lekker!) in de prachtige locatie De Waegh, gelegen in het overigens prachtige Esonstad bij Oostmahorn. De prijzen werden verdeeld en de organisatie kon tevreden en zonder enige wanklank naar huis. Kortom: Toplocatie, een goede sfeer en dus wellicht tot een volgende keer op het Lauwersmeer!

Kijk voor de uitslagen op www.nksnoekbaarsvissen.nl en schrijf je in voor de allerlaatste wedstrijd van dit seizoen op het IJ op 11 oktober waar we jullie allen weer hopen te zien.

Met speciale dank aan Pyt Achenbach en Sije Schotanus voor de fotografie.


 

ANDEREN LAZEN OOK