Waterschappen leggen experiment verwijderen vis stil

klik om naar de website te gaanPersbericht Sportvisserij Nederland

Waterschappen leggen experiment verwijderen vis stil

Onder druk van de hengelsport hebben de waterschappen Rivierenland, Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard hun ABB-experimenten stilgelegd. Hierbij wilden ze in een drietal wateren onderzoeken of het water helder kon worden gemaakt door 95% van de vis te verwijderen. De waterschappen beraden zich nu of ze verder willen gaan met deze proef, die plaatsvindt in het kader van de Innovatieprojecten Kader Richtlijn Water.

Begin februari werden informatieavonden over de visruimingen door een groot aantal verontruste sportvissers bezocht. Behalve negatieve reacties van betrokken sportvissers, heeft ook Sportvisserij Nederland afwijzend op de proef gereageerd.

Reeds in 2007 heeft zij op heldere wijze stelling genomen tegen Actief Biologisch Beheer ABB (of kortweg ABB). Het is slechts symptoombestrijding en zorgt niet voor een werkelijke duurzame verbetering van de waterkwaliteit. Dit standpunt heeft Sportvisserij Nederland begin maart toegelicht in een bestuurlijk overleg met de betrokken waterschappen.

Vragen Tweede Kamer
Verder hebben de Partij van de Arbeid (PvdA) en de Partij voor de Dieren op aangeven van de sportvisserij kritische Kamervragen gesteld aan minister Verburg (LNV) en staatssecretaris Tineke Huizinga (V&W). Ook zijn door de Algemene Waterschaps Partij (AWP) schriftelijke vragen gesteld aan het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Overleg
Gezien de ontstane situatie en gevoeligheden bij de sportvissers heeft het Hoogheemraadschap Delfland nu aangegeven graag opnieuw met de sportvisserij om tafel te willen gaan zitten. Sportvisserij Nederland neemt deze uitnodiging graag aan om samen met het waterschap en de lokale hengelsportverenigingen vast te stellen welke maatregelen wél kunnen bijdragen aan een betere ecologische kwaliteit van het water en een daarbij passende visstand en sportvisserij.

Meer informatie: www.sportvisserijnederland.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK