Zicht op Zeebaars 112: Vliegende vliegende vlieg…!!

Zicht op Zeebaars 112: 

VLIEGENDE VLIEGENDE  VLIEG…..!!

Door Joop Folkers

Enige tijd geleden werd ik door de sympathieke Mortada Aadmi benaderd of het mogelijk was om vanuit een kleinere boot op zeebaars te vissen met een vlieghengel?! Gezien de beperkte ruimte ben ik daar eerlijk gezegd geen voorstander van, maar omdat ik Mortada al een tijdje ken besloot ik om er eens een sessie aan te wagen.
 
Zo werd enkele weken geleden een 'daggie' geprikt om de grove streamers van Enrico Puglisi (ook wel EP Baitfish genoemd) aan het zoute water te laten wennen! Deze sessie leverde slechts 3 aanbeten en 2 (kleine) zeebaarzen op. Wat wel opviel waren de enorme aantallen (grove) zeebaarzen die de wit-grijze 'muisachtige' streamer ter inspectie tot vlak onder de boot bleven volgen om daarna onmiddellijk weer in de diepte te verdwijnen!
 

Een van de kleinere baarzen.
 
Ook het veranderen van kleur en opzetten van andere soorten streamers konden onze gestekelde vrienden die dag niet verleiden om over te gaan tot de bekende aanval! Besloten werd dan ook om deze sessie later nog eens dunnetjes over te doen. Omdat de vangsten over het algemeen redelijk tot goed waren zocht ik een stek op waar hooguit een meter of drie water stond! Goed gegokt want tijdens de eerste drift was het al direct raak…!!
 
Mortana aan de vlieglat en ik op de spinhengel! Al snel bleek dat we te maken hadden met een pittige getijdestroom waarop Mortada besloot een snel zinkende lijn te gaan gebruiken. Eenmaal terug op de stek, liet ik mijn boot langzaam over de hotspot driften! Terwijl de relatief dikke, zware (vliegen)lijn met een snerpend geluid over mijn hoofd zoefde vroeg ik me in het begin echt even af of dit allemaal goed zou gaan aflopen! Zo nu en dan dook ik effe met mijn hoofd onder in mijn kajuitje om aan zijn grove streamer te kunnen ontsnappen!
 
Na een fiks aantal worpen werd de 'muisachtige' streamer getrakteerd op een snoeiharde aanbeet, direct gevolgd door een waanzinnig snelle run! De vlieghengel werd daarbij in een (althans voor mij!) angstige curve getrokken waarbij ik eerlijk gezegd dacht dat dit zijn laatste dril wel eens kon zijn! Maar niets was minder waar want dit super uitgedokterde materiaal kon (zo bleek achteraf) veel meer hebben dan gedacht! Na een formidabele dril van zeker 5 minuten verscheen de eerste 70+ baars naast de boot.
 

Mooi voor in de bek gehaakt.
 
De 'muisachtige' streamer zat mooi voor aan de zijkant van zijn bek! Toen de vis eenmaal geland was, was een oerbrul zeker op zijn plaats want deze beauty bleek een nieuw persoonlijk record zeebaars voor Mortada. De muiscreatie bleek in trek, want de één na de andere zeebaars 'verslikte' zich in dit mormel dat dankzij de zinkende lijn rond de bodem kon worden aangeboden! Ik stond erbij en keek ernaar want mijn gebonden jigkop bleek nauwelijks in trek!! Ja ja, rare jongens die baarzen.
 

De muiscreatie bleek in trek.
 
Aan het eind van deze boeiende sessie stond de teller op 24 zeebaarzen waarbij de nieuwe persoonlijke recordbaars voor Mortada bij een lengte van 73 cm. bleef steken. Als de bekende klap op de vuurpijl wist hij ook zijn eerste Nederlandse zeeforel bij te schrijven!
 

De eerste 'Nederlandse' zeeforel. 
 
Kortom, een fantastische 'vlieghappening' die we zeker nog een keer gaan herhalen!  Voor de liefhebbers: Mortana gebruikte het volgende materiaal. De hengel was een Sage Z-Axis gewichtsklasse aftma 8 voorzien van een Stenzel Large Arbour 8/9 reel gevuld met een snelzinkende DI 8 lijn.
 
 
Stekel ze,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK