Vissen op het Veerse Meer: doe mee!

Persbericht Sportvisserij Zuidwest Nederland

Vissen op het Veerse Meer: doe mee!

 
De sportvisserij op het Veerse Meer zit al jaren in het slop. Wat ooit een prachtig forellenmeer was met dijken vol sportvissers en een overvloed aan visbootjes, is tegenwoordig een water waar je zelden nog een sportvisser ziet. 
 
Sportvisserij Zuidwest Nederland en de hengelsportverenigingen rondom het Veerse Meer willen hier graag verandering in brengen. Hoe we dat gaan doen? Door te vissen!! 
 In 2014 zullen verschillende testvisserijen op het Veerse Meer georganiseerd worden vanaf de boot en vanaf de kant. Ook jij kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vissen op het Veerse Meer. Doe mee, ga vissen en vul de hengelvangstregistratie voor ons in!
 
In 2004 is de Katse Heule in de Zandkreekdam geopend. Hiermee is het Veerse Meer in open verbinding komen te staan met de Oosterschelde. Het water is hierdoor in korte tijd van brak naar zout gegaan, waarmee de ooit zo florerende forellenstand om zeep is geholpen. 
 

Het Veerse Meer is weer zout.
 
Nagenoeg alle forellen zijn uit het Veerse Meer verdwenen. Enkel duikers melden zo nu en dan nog wel eens dat ze “beren van beekforellen” op de diepe delen van het meer hebben waargenomen. Op het gebied rondom de Katse Heule na, is het Veerse Meer een water waar met licht materiaal gevist kan worden. Een spinhengel, stevige feeder of lichte karperstok is voldoende. 
 
Schol op het Veerse Meer?
 
De laatste jaren zien de beroepsvissers steeds meer schol op het Veerse Meer. Opvallend, aangezien sportvissers op de Oosterschelde deze geliefde platvissoort nauwelijks nog boven water weten te krijgen. Verder zit er veel grote (tot maar liefst 50 cm!) bot op het water en worden zo nu en dan grieten aangetroffen. 
 
Fantastisch sportviswater in ontwikkeling?
 
In de zomer wordt het water bezocht door grote geep, harder, haring en zeebaars. Deze soorten worden met name aangetroffen in het oostelijk deel van het Veerse Meer.
 
Kortom, er zijn genoeg aanwijzingen dat het Veerse Meer weer een fantastisch sportviswater kan worden. Het enige wat nog mist, zijn sportvissers en vangsten. Sportvisserij Zuidwest Nederland organiseert in 2014 een zestal testvisserijen vanaf de boot en de hengelsportverenigingen rondom het Veerse Meer zullen testvisserijen vanaf de kant organiseren. 
 
Pionieren op het Veerse Meer.
 
Wanneer je lid bent van een van deze verenigingen, kan je hier uiteraard aan mee doen.  Je kan echter ook zelf vanaf de kant, met je kajak of met je bootje gaan pionieren op het Veerse Meer. Wij zijn zeer benieuwd naar je vangsten! 
 
Het Veerse Meer is een zogenaamd “binnenwater”, waarop je uiteraard gewoon met je VISpas kan vissen. Samen met het Grevelingenmeer zit het Veerse Meer echter ook in de zeeVISpas. Wil je ’s nachts vissen of met drie hengels, zorg dan dat je deze aanvullende toestemmingen in bezit hebt.

 
Op het Veerse Meer zijn de algemene voorwaarden van de (zee)VISpas van toepassing. Op pagina 220 en 221 van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren zijn de aanvullende voorwaarden voor het Veerse Meer te vinden.
 Geen (zee)VISpas? Koop dan een dagvergunning in de webwinkel van Sportvisserij Zuidwest Nederland.
 
In samenwerking met HSV Middelburg, HSV De Zandkreek, EGHV, HSV Kortgene, de Noord-Bevelandse Hengelsportvereniging en Bootvisvereniging Zuid-West Nederland. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -