Vergane glorie

Zicht op Zeebaars 95:

Vergane glorie

Hoe bedoel je de tijd vliegt,het is al weer bijna 9 jaar terug datik voor de eerste keer kennis maakte met de (destijds nog) unieke zeebaarsvisserij in het Hartelkanaal.

En geloof me het bleek zeker geen klein bericht want, de eerste 10 worpen aan zowel de plug als Turbo Shad leverde me tijdens de allereerste sessie evenveel dikke vissen op. Ik kan het me dan ook nog herinneren als de dag van vandaag. Maar dat het vreetgedrag van vriend zeebaars nu eenmaal niet te volgen is, werd de dag erop weer eens duidelijk!! Ik moest werkelijk alle registers open trekken om mijn eerste aanbeet af te dwingen.


De Rapala Red Head(9RH MAG)die als enige plug in staat bleek om wat stekels te verleiden!

Na veel zoekwerk en een paar pijnlijke voeten was het uiteindelijk de Rapala Red Head(9RH MAG)die als enige plug in staat bleek om wat stekels te verleiden! Het ging uitsluitend om mooie gezonde dikke zeebaarzen die tijdens de laatste 2 uur van het opkomende en het de eerste 2 uur van het afgaande water volop aanwezig waren.


De eerste 2 uur van het afgaande water waren ze volop aanwezig.

Soms was de oppervlakte van het Hartelkanaal vergeven van de jagende zeebaarzen die werden verraden door krijsende en duikende sterntjes. Kortom een geweldige tijd die me altijd bij zal blijven! Het werd pas echt spannend als er een binnenvaartschip in aantocht was. Het rumoerige schroefwater zorgde voor veel tumult onder water waardoor het volop aanwezige speldaas een makkelijke prooi voor de zeebaars vormde!


Nostalgie een dikke "plug-baars"...

Effe afwachten tot de boot gepasseerd was en dan knallen met die plug,net even achter de stroomnaad. Het moest,zeker tijdens het hoge water,wel héél gek lopen als je geen aanbeet kreeg. Nu 9 jaar later is het Hartelkanaal qua zeebaarsvangsten helaas geen schim meer van toen. Maar helaas zijn ook hier de gevolgen van de sterke overbevissing duidelijk merkbaar! De destijds enorme scholen zeebaars die gedurende de zomermaanden het Europoortgebied binnentrokken zijn sterk geminiseerd.


....Net effe achter een schip weggeprikt!

Het is de laatste jaren dan ook héél hard werken voor een aanbeet. Ach,maar wie weet is het dit jaar allemaal weer net effe anders en trekt er een andere populatie het Waterweg/Europoortgebied binnen! Dus geduldig afwachten maar!
 
stekel ze,
Joop.