image description

Kayak Jagers 66 Vega, Noorwegen ( 2 )

Eerste dag is het gelijk prijs

Tijdens onze eerste paar dagen hebben we windstil weer wat vermoedelijk vrij uitzonderlijk is daar we toch echt op zee zitten.

Als we de eerste dag een aantal uur aan het vissen zijn probeer ik een stek die eruit ziet als een mogelijke Pollak stek. Stijl taludje met dieper water ernaast en de andere zijde een ondiepte.  Bij de eerste beste worp met een 42grams Sandy Andy van Westin haak ik in die bewuste ‘laatste paar meter’ een serieuze vis.


Westin Sandy Andy

Hij/zij is zo weer beneden en zwemt dan rechtuit bij me weg, vreemd! ,Wat heb ik er nou aan hangen schiet het door mijn hoofd. Mijn 40 grams spinhengel met een 2500 spin molentje gevuld met 14/100 gevlochten draad met een 35/100 fluorocarbon leader en een klein zeebaars speldje staat hoepeltje krom! Niks in te brengen en denk…’nee hé, haak ik juist iets groot met een waarschijnlijk veeeels te lichte hengel’.

Tegen mijn verwachting in krijg ik het langzaam naar boven gepompt zonder dat het zich als teveel verzet., Met enige verbazing kijk ik in het heldere water een aantal meters naar beneden en zie zowaar een serieus grote Heilbot naar boven komen. Wel.., niet helemaal naar boven want zodra ze het beu is sprint ze in een zucht terug naar beneden.

Dit tafereel herhaalt zich meerdere malen en heb ondertussen Theo en Martin erbij geroepen dat er een heilbot aan de andere kant hangt. Als de Heilboot opnieuw aan het oppervlak ligt krijg ik assistentie van Theo die een gaf in de bek steekt. Dat word niet echt gewaardeerd en de pleuris breekt uit…Theo gelijk gedoucht maar de heilbot weet zich na 20 seconden toch te ontdoen van de gaf en sprint terug naar beneden.


Al na een paar uur een serieus grote vis..


Theo aan het worstelen met een Heilbot.

Jammer maar helaas
Als ik haar weer terug naar boven heb gepompt, zie ik dat het kunstaas niet meer in maar aan de buitenkant van haar bek hangt… En waar ik voor vrees gebeurt ook.. ik zie haar een keer met de kop schudden en los is ze. Jammer, maar we hebben haar in ieder geval gezien!! En voorzichtige schatting is rond de 130 cm! Nog geen 5 minuten later haakt Theo op exact dezelfde plek er weer één.

Ook deze pakt een werpend aangeboden Sandy Andy in de laatste meters, echter deze vis zwemt de lijn al snel vast en weg is ze. We weten in ieder geval dat er Heilbot aanwezig is en dat word nog verder versterkt als s ’avonds blijkt dat Niek ook een grote heilbot naast de kayak heeft gehad die ook niet op de foto wilde.


Naast Vega ligt nog een klein eiland Sola. Krijg je ook gelijk een idee van hoe het er onder water uitziet.

Kabeljoekussen...Kabel wat ??
Dat moet ik misschien ff uitleggen, op een gegeven moment vangen we zulke grote en vooral dikke kabeljauwen dat Thomas ze kabel joekus ging noemen. En het meervoud van kabeljoekus is…juist.  Nu vangen we, en zeker die eerste dagen van onze vakantie wel veel kabeljauw maar slechts een enkele grotere. Niek had er één van over de meter maar voor de rest was het vooral veel 60 en 70 cm spul. (In Nederland haal je tegenwoordig de krant als je er één van 70 cm zou vangen maar dat terzijde)

Het is toch een beetje zoeken of er ergens grote Kabeljauw zit, De eerste week af en toe een vis van tegen de meter en dat was het dan ook wel. Totdat het moment komt dat ik op weg ben naar een mogelijke stek en bij een onderwaterberg van een meter of 40 aan de rand van het diepe waar het richting de 100 meter gaat wat blauwe strepen op mijn Lowrance HDS9 Carbon zie.
Blauwe strepen op de Lowrance

‘Hmmn dat is misschien wel koolvis denk ik’ en dat blijkt bij de eerste vis ook wel te kloppen. Echter daarna lijkt de onderste 10 a 15 meter van de 50 meter waterkolom waar ik boven lig wel allemaal vis te zijn. Het blijkt een grote groep Kabeljoekussen te zijn en de één na de andere mooie kabeljauw komt boven. Met gelijk al een paar meter vissen die ook nog eens tonnetje rond zijn.

Pracht visserij en mijn armen doen al snel serieus pijn! Na een half uur a drie kwartier besluit ik terug naar de kant te varen naar de rest van de boy’s. Martin heeft zojuist een Heilbot gevangen dus die zit in de Heilbot modus en Niek ook want die ligt er naast. Thomas die een stukkie verder bezig is wilde wel ff mee naar die kabeljoekus plek.


Prachtige visserij! Met hier een mooie op Crazy Daisy van Westin.

Nog groter nog gekker
Eenmaal aangekomen op de stek duurt het niet lang of het is weer feest. De vissen die er nu af komen lijken nog wel groter! We komen zelfs op een punt dat de vissen onder de meter als kleintjes worden bestempeld. Nee hé, weer een 80 tiger die 50 meter omhoog gepompt moet worden roep ik. We moeten er beide om lachen want we beseffen heus wel dat we de jackpot hebben gevonden!! Kabeljoekussen tot wel 120 cm met een geschat gewicht van 20 kg komen er boven.

Eerst op Sandy Andy daarna overgeschakeld naar de grotere Crazy Daisy zodat we minder ‘kleintjes’ vangen. Vaak is het zakken en proberen de bodem te halen aangezien daar de meeste grote zich ophouden. Na een goed anderhalf uur is het klaar en verdwijnt de vis van het fishfinder beeld. Het is ook mooi geweest, mijn armen aan gort maar wat een geweldige ervaring om zoiets mee te maken.


Samen met Thomas de beste kabeljauw visserij ooit beleefd.


Echt bizar grote vissen worden er gevangen.

Hier de link naar het eerste deel!

Till the next adventure….

Heeft U nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of als U vragen hebt over het vissen vanuit een kajak neem dan gerust eens een kijkje op mijn website Daniels Fishing Experience