image description

Kayak Jagers 65 Vega, Noorwegen ( deel 1 )

Vega

De keuze is op het schitterende eiland Vega gevallen welke trouwens op de Unesco lijst van wereld erfgoed staat.

Het is een ruig eiland met een paar flinke bergen erop (windvangers) en waar je zeer makkelijk op vele plaatsen gemakkelijk te water kunt met de kayak. Ja, met de kayak! Dat heb je goed gelezen en Vega blijkt een ideaal kayak gebied!


Vega, Noorwegen


Schitterende omgeving, met Martin in de achtergrond terwijl de ochtend nevel langzaam verdwijnt.

Je hoeft hier niet ver te varen en het aantal stekken lijkt ontelbaar. (letterlijk) Door het feit dat er een paar hoge bergen opstaan kun je altijd wel een plek vinden waar je enigszins in de luwte kunt vissen. Met ons vijven (Thomas, Niek, Martin, Theo en mijn persoontje zijn we met twee auto’s richting Vega getrokken. Het is een lange rit (36 a 38 uur) maar zeker de moeite waard! Qua landschap is Noorwegen een plaatje en is het puur genieten.


Vijf Hobie Outback kajaks trotseren de Noorse zee met hier een Camo editie welke qua kleur perfect in zijn omgeving past.

Verkennen en veel proberen
Na aankomst in ons authentieke Noorse huisje. Worden de vijf Hobie Outback kayaks in gereedheid gebracht en kunnen we aan het avontuur beginnen. De eerste dagen staan eigenlijk ieder jaar in het teken van zoveel mogelijk water bevissen. Zodat we na een aantal sessies een idee krijgen van hoe en wat.

We zijn in onze groep allemaal wel avontuurlijk ingesteld en al gauw gaat ieder zijn eigen weg. Je bent immers je eigen kapitein en dat is één van de vele voordelen van het vissen vanuit een kayak. Waardoor we wijdverspreid een gebied bevissen en zodoende veel informatie verzamelen. Het is een tactiek die elk jaar goed blijkt te werken en waar we in de 2de week van ons verblijf van profiteren. Eerst oogsten en dan zaaien is de gedachte en dat moet ook wel als er zoveel is te ontdekken!


Ons verblijf op Vega, prachtig authentiek huisje.
 


Theo en Martin met in de achtergrond één van de bergen op het eiland Vega.


Target vis en materiaal
Eigenlijk ieder jaar dromen we ervan om een Heilbot te vangen met de kayak echter op een mini na verleden jaar wil dat nog niet lukken. Mede daardoor hebben we nu voor een locatie op zee gekozen met naast structuur ook veel zandbodems in de hoop dat we nu een betere kans hebben op een Heilbot. Kan nu al vertellen dat het met die Heilbot wel goed is gekomen!

Onze uitrusting (hengel/molen) vanuit de kayak is vele malen lichter dan de meeste bootvissers die Noorwegen aan doen. Dit komt mede door het feit dat we met de kayak de vis vaak ondieper zoeken dan dat de boten doen. En veel dichter bij de kant!! Blijft me verbazen dat veel boot gebruikers vaak denken ‘ik heb een boot dus moet eerst een half uur a uur varen’. Terwijl er soms op werpafstand vanaf de kant al bijvoorbeeld Heilbot zwemt!

Qua materiaal, spinhengels in de categorie 50 a 100 gram in combinatie met spinmolens in de 2500 a 3000 range is het gene wat we het meest hebben gebruikt. Plus één zwaardere hengel om het echte zware kunstaas zoals een Westin Crazy Daisy (300 gram) te kunnen vissen en dat is het eigenlijk wel!

De lichtere spinhengels tot 40 gram welke we in eerdere jaren in de fjorden wel vaak gebruikte hebben we nu nauwelijks gebruikt! Dat komt mede door dat de vis iets dieper zit (10 a 30 meter) waardoor we iets zwaarder kunstaas nodig hebben. Maar ook voor bijvoorbeeld de Pollak die zich nog weleens dood vecht op té licht materiaal en we nu meestal kunnen terug zetten in zijn element.


Eén van de vele Pollakken die we hebben gevangen.


Werpend de vis belagen
Wat voor mij verre weg de leukste manier is om de zoutte rovers te belagen is het werpend vissen met zacht kunstaas. Niet alleen kun je dan veel variëren met diepte en snelheid maar het blijkt ook een zeer effectieve methode. Je kunt op deze wijze prima de talrijke onderwaterbergjes bevissen op verschillende manieren.

Er boven op gooien en hem dan met de berg mee naar beneden laten vallen om hem vervolgens rustig binnen te vissen. (wel eerst ff de bodem voelen!) Maar je kunt ook naast de bergtop vissen en hem dan meer diagonaal langs de bergwand rustig omhoog vissen.

Je gooit dan meer richting de voet van zo’n bergje, laat hem tot de bodem afzinken (meestal 15 a 35 meter) en vist hem dan traag langs de bergrand weer terug omhoog. Dit gaat met de kayak echt perfect doordat je jezelf telkens ideaal kunt positioneren! Vaak zit er bij de voet van zo’n berg al vis in de vorm van Kabeljauw, Pollak maar ook Heilbot!

Het terug vissen dient echt helemaal tot in het oppervlak te gebeuren daar de vis vaak lang volgt en pas laat tot een aanbeet overgaat. Heb dan ook meerdere Heilbotten op deze wijze gevangen met een aantal daarvan die pas in de laatste paar meter besluiten om je kunstaas te grijpen. Pollak zit vaak eerst aan je kunstaas te plukken en moet je even de tijd gunnen.

Steady blijven doordraaien blijkt vaak de truc en zal de Pollak doen te besluiten om in die laatste 5 a 10 meter echt toe te slaan.  Je moet er dus goed bewust van zijn met welke vis je van doen hebt! Schat je dit verkeerd in zal je bijvoorbeeld een heilbot aanbeet missen! Of juist de Pollak veel te snel slaan waardoor deze vertrokken is, Bij Kabeljauw maakt het minder uit dat is niet echt de slimste om het zo maar eens uit te drukken.

Heilbot vanuit de kajak een hele bijzondere ervaring!

Het is en blijft een fantastisch verslavend spelletje de visserij op Pollak.

Till the next adventure….

Heeft U nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of als U vragen hebt over het vissen vanuit een kajak neem dan gerust eens een kijkje op mijn website Daniels Fishing Experience

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -