Vector Transom Mount 1: 3 (3X) - 55LB

Praktijktest 2 - Vector Transom Mount 1: 3 (3X) - 55LB
(getest op een 16 voet aluminium boot)

Maakt de gewone Vector al een forse indruk, de Vector 3X is nog een stuk zwaarder uitgevoerd. Het voornaamste verschil zit hem in de dubbele schacht waarbij de binnenste in de buitenste draait.

In de kop van de elektromotor zit een overbrenging welke ervoor zorgt dat de uitslag van de motor onder water 3X (lees drie maal!) groter is dan die van de stuurhendel. Een vergelijkbaar systeem, maar dan met 4X voert Minn Kota al een tijdje op zijn topmodel de Vantage, maar nu is dit principe dus ook toegepast op de Vector 3X.

                       


“Een mooi setje en nu met hetzelfde principe als de Vantage”

Windkracht 8, vlagen zelfs 9, echt een superdag voor een eerste test. De eerste meters over het water zijn lastig. Je bent gewend dat je 1:1 stuurt en dus doe je dat in het begin ook. Dit resulteert in een ongecontroleerd zig-zag patroon waarbij mijn vismaat de ene worp de kant in slingerde en de volgende boven 20 meter water plaatste. Maar als je het dan eenmaal gewend bent werkt het echt fantastisch.

Met de kleinste beweging van de stuurhendel stuur je de boot precies zoals je wilt, mede geholpen door de pijl boven op de kop van de elektromotor welke aangeeft in welke richting de schroef staat. Doordat de buitenste schacht stukken dikker is als de standaard schacht van een elektromotor, geeft de motor een zeer stabiele en trillingsvrije indruk tijdens het sturen.

                       


“Het vermogen is zeer goed te doseren evenals de stuurbewegingen met de boot. Altijd prettig als je nauwkeurig wilt vissen”

Halverwege die dag een ultieme test. We waren door de harde wind gedwongen aan de rustige kant van het meer te vissen toen mijn maat zijn jerkbait in de bomen slingerde, “Even naar de kant Aad!” Even naar de kant? “Ja is dat zo moeilijk dan?” Nou nee maar….. de motor heeft namelijk geen achteruit, je kunt alleen vooruit. Wel bestaat de mogelijkheid om op een hele simpele manier d.m.v. een knop aan de zijkant van de schacht, de motor om te schakelen van gewoon vooruitvaren naar backtrollen maar dat is nu toch wel even wennen…

Oké ik vaar toch even naar de kant natuurlijk. Als je namelijk een stuuruitslag van 60 graden geeft draait de motor onder water 180 graden en vaar je vooruit. Bij de kant aangekomen, jerkbait even losmaken, en de motor in de middenstand. Je hoeft hiervoor niet eens snelheid te minderen en je vaart zo weer achteruit weg. De pijl boven op de kop van de elektromotor was in het begin een onmisbare hulp maar na een tijdje gaat dit waarschijnlijk als vanzelfsprekend.

                       


“Met deze knop verander je in een paar seconde de stand van de schroef”

Net als bij de standaard Vector is ook bij het 3X type de stuurhendel uitschuifbaar en betekent nu wel een erg groot voordeel. Zo werkt het nog beter, doordat we maar een minimale stuuruitslag hoeven te geven. Na een korte gewenning wil je niet anders meer!

Technische gegevens: Vector Transom Mount 1: 3

Montage: Spiegel Vermogen: 55 LB 12 Volt 65 LB 24 Volt 74 LB 24 Volt 101 LB 36 Volt Schachtlengte: 36” of 42” Batterij-indicator: ja Snelheidsregelaar: variabel (maximizer) alleen vooruit geen achteruit

Adviesprijs Vector Transom Mount 1:3 vanaf 985 Euro.

Hieronder de testresultaten nog even op een rijtje:

Pluspunten: Weinig trilling door dikkere schacht, stuurt perfect. Het 3X steering systeem in combinatie met de verlengde hendel, werkt uitstekend.

Minpunten: Op de schacht zit geen extra borgring zodat je de motor altijd volledig moet laten zakken. Het gewicht is aanzienlijk hoger als van een Endura of Maxxum.

Resumerend: Overweeg je een nieuwe elektromotor aan te schaffen dan zou de Vector 3X zeker een serieuze overweging verdienen. Het vaart namelijk erg nauwkeurig en zeer plezierig.

 

Kwaliteit materiaal 8 Techniek 9 Design 8 Verbruik (stroom) 8 Onderhoud 9 Bediening 9 Prijs-kwaliteit 8

Eindwaardering Total Fishing:

                       

Meer info:
Baron Marine in Roosendaal
Telefoon: +31 651406223
Website: www.baronmarine.nl
E-mail: info@baronmarine.nl t.a.v. B. Jenje of R. v. Wijk

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Westin Edge Dynamic spin G.C.getest
Willem Moorman -
image description
Test DK River hengel
Willem Moorman -
image description
Test Godfather III Specialist 270 Spinning.
Willem Moorman -