Sportvisserij Nederland en de European Anglers Alliance plaatsen kanttekeningen bij de verplichte vangstregistratie voor onder andere zeebaars. Deze maatregel is onderdeel van een breder pakket van de Europese Unie (EU) om stroperij bij sport- en beroepsvisserij tegen te gaan en visbestanden beter te beschermen. Voor sportvissers betekent dit echter een extra verplichting, terwijl we nog geen vaste plek hebben binnen het gemeenschappelijk visserijbeleid.
Vanaf 10 januari 2026 moeten sportvissers hun vangsten van zeebaars, blauwvintonijn en paling verplicht registreren. Dit geldt voor zoute wateren in de EU, en dus ook in Nederland. De registratie verloopt via een speciale app die nu in ontwikkeling is. In Nederland ligt de uitvoering van dit besluit bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
De EU wil de sportvisserij beter in beeld brengen en visbestanden, zoals dat van de zeebaars, beter beschermen. Zeebaars is een kwetsbare soort die gevoelig is voor overbevissing. Er is nu nog weinig informatie over hoeveel zeebaars sportvissers vangen en terugzetten. Met verplichte registratie wil de EU:
- Beter inzicht in wat sportvissers vangen (recreatieve vangsten)
- Het totaal aan visserijdruk (beroeps- en sportvisserij) beter in beeld krijgen
- Beheermaatregelen, zoals bag limits, beter onderbouwen met data
Zeebaars is één van de belangrijkste soorten voor zeesportvissers. Wij vinden het goed dat deze soort goed wordt beschermd zodat onze sportvissers ook in de toekomst op zeebaars kunnen vissen.
De maatregel raakt duizenden zeevissers in Nederland. Daarom overlegt Sportvisserij Nederland met LVVN over een invoering die duidelijk en werkbaar is. Er ligt ook een voorstel om mee te doen aan het testen van de app.
Wij zijn kritisch over de verplichte vangstregistratie door sportvissers. Het zorgt voor extra administratie, terwijl nog niet duidelijk is wat het precies oplevert. Ook zijn er nog veel vragen. De komende tijd blijven we ons inzetten voor oplossing die praktisch en gebruiksvriendelijk is en waarin de belangen van sportvissers goed worden vertegenwoordigd.
ADVERTENTIE
ANDEREN LAZEN OOK

** Reserve spoelen kunnen het verschil maken!**
Willem Moorman -

Zicht op zeebaars: KNMI weer eens lelijk naast.
Willem Moorman -

Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -