Van Sportvisacademie naar vaste baan

Van Sportvisacademie naar vaste baan 

Tekst en foto's : Lucky Luc Mom

Bij mijn wekelijkse bezoek aan mijn vaste hengelsportzaak Hengelsport Heerhugowaard zie ik regelmatig nieuwe, meestal jonge gezichten,  opduiken. 

Eigenaar Pjotr Vedder geeft studenten van de diverse Sportvisacademies, maar ook mensen met een of ander soort probleem, graag de kans om in zijn pas weer prachtig verbouwde winkel vakkennis op te doen.


In de winkel van eigenaar Pjotr Vedder (links) heeft Ruud Buurman zijn draai al gevonden.


Regelmatig kwam ik daar het afgelopen jaar het gezicht van Ruud Buurman tegen. Ruud is 19 jaar oud en volgt het vierde jaar van de Sportvisacademie te Hoorn.

Ruud is op zijn vierde jaar aan de hand van zijn vissende vader begonnen met het sportvissen op zoet water.

Het bijzondere aan Ruud is dat hij de voorntjes en andere kleine vissen bijna direkt links heeft laten liggen en meteen op de roofvis is begonnen. En dat is nog steeds zijn grootste passie.


Bij het helpen van klanten kijkt Ruud leergierig de kunst af van eigenaar Pjotr.


Er zijn meerdere Sportvisacademies in Nederland. Er zit er bij mjn weten een in Zwolle, Alkmaar, Gorinchem en Hoorn. Het is een MBO-opleiding die drie of vier jaar kan duren.

Vanwege zijn woonplaats te Heerhugowaard heeft Ruud gekozen voor de locatie Hoorn. Er zit wel wat verschil in mogeljkheden op de diverse locaties.


Pjotr gaat vaak tot het uiterste om zijn klanten maar goed van dienst te zijn.


Hij vertelde mij bijvoorbeeld dat de locatie Zwolle beter gefaciliteerd is in praktijkmogeljkheden en dat hij het jammer vind dat dit in Hoorn niet helemaal gelijkwaardig is. Ruud denkt ook dat meer praktijkmogelijkheden in Hoorn de overgang naar een praktijkfunctie makkelijker zou maken.  

Ruud vertelt mij verder dat, als je je bij de Sportvisacademie aanmeldt, je wel sterke affiniteit moet hebben met het sportvissen, want anders heb je er weinig te zoeken.


Ruud vindt het erg leuk om klanten in de winkel goed te kunnen helpen.


Dan loop je gewoonweg eerder kans om af te vallen bij je studie. Je kunt de drie-jarige maar ook de vier-jarige opleiding volgen.

De meeste studenten volgen de drie-jarige opleiding die opleid tot het uitvoerend bezig zijn in de hengelsport.


De winkel die pas verbouwd is, is nu zeer ruim en praktisch ingericht en heeft alles voorradig van zoet tot zout.


De studenten, waaronder ook Ruud, die ook het vierde jaar volgen, worden ook verder opgeleid in het leiding geven aan een organisatie.  

Maar je kunt op school nooit alles leren en je zult in de praktijk gewoon je oren en ogen de kost moeten geven om iedere dag bij te leren. Er is altijd wel een soort visserij waar je iets minder vanaf weet.

Ik heb Ruud blij gemaakt met een pet en een regenjas van Totalfishing.nl die garant staan voor veel visplezier.

In Ruud zijn geval is dit de zeevisserij en die kennis probeert hij door het volgen van zeevisser/eigenaar Pjotr Vedder snel bij te spijkeren.

Het goed helpen van klanten op allerlei soorten gebied vindt hij het leukste om te doen. Het leukste vak op school vond hij het vak 'visstandbeheer'.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn eindscriptie van dit laatste jaar zal gaan over de vismigratierivier die bij de Afsluitdijk wordt aangelegd.
 

U bent van harte welkom in de winkel te Heerhugowaard. Er is ruime parkeergelegenheid voor de deur. De gratis koffie, thee of chocomel  staan voor u klaar en een klantentoilet is aanwezig.


Ruud hoopt in juni 2015 zijn opleiding afgerond te hebben. Pjotr Vedder is zeer tevreden over hem en heeft hem nu al een vast contract aangeboden, wat na zijn afronding van de opleiding alleen maar uitgebreid zal worden.
 
"Heb je nog visplannen voor de nabije toekomst Ruud?", was mijn laatste vraag. "Ja, ik ga binnenkort heerlijk drie dagen bij Neeltje Jans met mijn vader vissen om mijn zoute kennis bij te gaan spijkeren". Het is duidelijk, Ruud Buurman komt er wel!

Voor verdere info over de Sportvisacademie tikt u dit woord in als zoekgegeven in uw browser of vraagt u informatie op bij het Clusius College.

Voor adresgegevens en openingstijden verwijs ik u graag naar de website van Hengelsport Heerhugowaard.