Update Pike Challenge 2009 dag 3 (rustdag)

Update Pike Challenge 2009 dag 3 (rustdag)

door Lance senior

Vandaag woensdag de 23ste was het de gebruikelijke rustdag voor de heren en dames vissers. Trainen konden ze naar harte lust, want het was op een sporadische bui na, prachtig weer. Zelf zijn we weer een beetje op  verkenning uitgegaan, zoals vorig jaar en hebben we de Shannon bij Killaloe nader onder de loep genomen.

Het grote probleem met de Shannon bij Killaloe was dat het vervoer over water in de oude tijd daar stokte ivm de rapids of te wel de stroomversnellingen.Dus het scheepvaartverkeer werd geblokkeerd. Om dit op te lossen heeft men toen besloten een kanaal parallel aan de Shannon te graven met sluizen er in.


Ingang kanaal aan de zuidzijde

In 1799 werd er gestart met de aanleg en een jaar later was het bevaardbaar.Tot 1929 werd er druk van dit kanaal gebruik gemaakt. Er werd zelfs een los-en laadkade aangelegd en er werd een scheepswerf met dwarshelling opgezet voor het onderhoud van de schepen.

Door de opening van dit kanaal werd het mogelijk om goederen te vervoeren van Limerick naar de vele havens langs de Shannon en terug. Vanuit deze havens werden dan de passagiers en  goederen doorvervoerd met treinen naar Dublin.In 1825 kwamen de eerste stoomschepen op de Shannon, wat een hele happening was.

Zoals gezegd werd het kanaal niet meer gebruikt na 1929, omdat men het waterpeil ging vehogen van de Shannon en zo hydro-elektriciteit konden opwekken voor de stroomvoorziening van Limerick en de rest van de omgeving.

 Ondanks de verhoging van het waterpeil, blijft de rivier gevaarlijk bij de doorgang van de brug van Killaloe, omdat daar een versmalling is en de stroom snel is met verradelijke draaikolken. Slaat de motor van je boot af op dat moment, dan kun je een probleem hebben.


Oude scheepswerf herinnert nog aan andere tijden

Ierland heeft erg veel te bieden, ook buiten het vissen om met een prachtige natuur. Donderdag volgt de finale van de European Pike Challenge 2009 waarbij zoals ieder jaar ook prachtige prijzen kunnen worden gewonnen waaronder een boot met trailer. Morgen meer nieuws en weten we wie er gewonnen heeft en hoe de Nederlanders en Belgen het er hebben afgebracht!


ANDEREN LAZEN OOK