“Tussen water en wind”!

Zicht op Zeebaars 106:

“Tussen water en wind”!

Door: Joop Folkers

Nu de watertemperatuur weer gestaag oploopt is het weer tijd om je kunstaas tussen “water en wind”aan te bieden.

Dat houdt echter niet meer in dan dat je de zeebaars niet rond de bodem maar eigenlijk net in de bovenste waterlagen belaagt! Een geweldige manier van vissen,waarbij  je aanbeten werkelijk snoeihard doorkomen! Zelf gebruik ik tijdens deze visserij een jigkop met een gewicht dat varieert van 7 tot hooguit 10 gram.


Zowel vanaf de kant als vanuit de boot wordt momenteel redelijk tot goed gevangen!

Juist omdat je zo licht vist kun je super klein kunstaas gebruiken waardoor je zeker in deze periode je vangkansen behoorlijk vergroot omdat het is vergeven van het speldaas. Het gaat dan meestal om enorme concentraties mini bliekjesvlak die beschutting zoeken onder de kant. Kortom “mobiele” restaurants voor alles wat stekels heeft.


Hoe bedoel je rovers!!

Als je oplet,zie je regelmatig dat deze “ballen”zeebliek als waaiers aan de oppervlakte uiteen spatten omdat één of meerdere zeebaarzen de jacht hebben geopend.


Zodra je dit soort taferelen ziet is het beslist de moeite waard om over te schakelen op oppervlakte pluggen!

Omdat je kunstaasje langzaam op de stroom mee “zweeft” kan de zeebaars dus van alle kanten aanvallen,waardoor de aanbeten dus zo snoeihard doorkomen! Een perfecte slipafstelling is hier zondermeer een must,want onze gestekelde vrienden knallen direct na de aanval binnen notime de nodige meters lijn van je spoel!!


Wat een subliem kunstaasje blijft dat toch de culprit!

Een heerlijke manier van vissen die (en hoe kan het ook anders?) helaas niet altijd de beoogde resultaten oplevert. Maar zeker de moeite waard om eens uit te proberen op die dagen,dat de gebruikelijke visserij nauwelijks iets oplevert. Verreweg de meeste zeebaarzen vingen we de afgelopen sessies weer aan de nooit meer weg te denken Culprit shads. Wat een subliem kunstaasje blijft dat toch.


Culprit shads zijn het gehele seizoen dodelijk!!

Ook de visserij met de plug komt langzaam maar zeker op gang. Juist omdat je de baarzen momenteel in de bovenste waterlagen moet zoeken kan een (kleine) oppervlakte plug als de Sammy soms dodelijk zijn! Het is raadzaam om voor de visserij met dit soort kleinere oppervlakte pluggen de ondiepere stekken in een bepaald gebied op te zoeken.


Zowel de SubWalk als de Walk uit de X-Rap serie zijn momenteel dodelijk.

Zo zijn bijvoorbeeld de vele strekdammen in de zowel de Oosterschelde als de Waterweg momenteel de aangewezen stekken om dit soort pluggen te water te laten. Wie de moeite wil nemen om naar het eind van de Hoekse pier te wandelen maakt daar vanaf 3 uur voor het hoge water tot pakweg 2 uur na het hoge water een goede kans met oppervlakte pluggen. Zowel de SubWalk als de Walk uit de X-Rap serie zijn momenteel dodelijk.


Tijdens enkele duiktochten rond de Zeelandbrug kwam...


...Peter Bosman voor het eerst dit seizoen grote scholen zeebaars tegen.

Stekel ze,
Joop.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -