Tips ‘n Trics (4): Etui

Tips ‘n Trics (4): Etui

Door Berthil Bos

Opbergsystemen zijn er te kust en te keur te koop en als ik naar mijzelf kijk heb ik er nogal wat. De meeste zijn voor het opbergen van de grote voorraad kunstaas die er in de loop der jaren is opgebouwd en nauwelijks in de buurt van water komen.

Opbergsystemen die je mee naar de waterkant of in de boot neemt, moeten altijd makkelijk te vervoeren zijn en handig in gebruik. Voor de boot kom ik binnenkort met een leuke tip betreffende een overzichtelijk opbergsysteem voor kunstaas, maar nu wil ik het hebben over het gebruik van een eenvoudig etui als manusje-van-alles.


Een paar voorbeelden van gebruik.

Eigenlijk heb ik dit gebruik jaren geleden overgenomen van Peter Nan, die als kantvisser samen met onder andere Jan Eggers, de polders van West Friesland onveilig maakte. Deze etuis kun je opvouwen en zijn gestoffeerd met foam aan de binnenkant. In dit foam kan je de dregpunten van het kunstaas prikken en hierdoor verwart het kunstaas zich niet met elkaar.

Op deze mannier kan je verschillende kunstaasjes overzichtelijk meenemen zonder dat het veel ruimte inneemt en dat is belangrijk voor de kantvisser. Je hebt dit soort etuis ook met geperforeerde gaatjes waarin je kunstaas kan hangen, maar dit is wat lastiger dan foam.

Deze handige dingen zijn er in verschillende maten waardoor je ze ook als bootvisser goed kan gebruiken. Voor het overzichtelijk opbergen van bijvoorbeeld loopkoppen voor het verticalen of slepen met shads, zijn ze fantastisch in gebruik.


Dichtgevouwen neemt het weinig ruimte in.

Sinds ik mijn loodkoppen op deze manier opberg is het veel gemakkelijker om het juiste type snel te pakken en het omvallen van een loodkoppendoos behoort ook tot het verleden. Ook mijn staartdregjes prik ik geordend in het foam en liggen stand-by.

Buiten de door mij aangegeven mogelijkheden zijn er nog talloze andere te bedenken, dus doe je voordeel. Het gekke is dat ze niet meer overal te koop zijn, maar het zelf maken ervan is een leuke bezigheid waarbij je zelf de afmeting kan bepalen.

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl