Tips ’n Trics 39: Bijttijden

Tips ’n Trics 39: Bijttijden

Door Berthil Bos

De watertemperatuur is weer behoorlijk naar beneden gegaan en het bioritme van de vissen past zich hier geruisloos op aan. Door de lage temperaturen is de roofvis liever lui dan moe en zal alleen actief worden als de honger gestild moet worden, en dit is maar één of twee keer per dag. Gelukkig voor ons roofvissers doen ze het niet allemaal tegelijk. Vaak geeft de natuur zelf aan wanneer het startsein wordt gegeven. Onderstaande is van toepassing voor de meeste roofvissen, al kan door voedselnijd de scholenvis anders reageren.

Het kan nu dus voorkomen dat je grote delen van de dag geen aanbeten op je (kunst)aas krijgt, terwijl je weet dat ze er wel zijn. Je hebt dan de keuze om maar te wachten tot de vreetsessie begint, maar dat zit niet zo in mijn aard, omdat ik dit wel een uitdaging vind. De uren buiten de bijtijden - zoals ik ze noem - ga ik ze proberen te treiteren om alsnog een aanval uit te lokken. Heb je een stek gevonden waar je weet dat er roofvis aanwezig is, dan moet je ze gaan irriteren met kunstaas dat een erg afwijkende kleur ten opzichte van de natuur heeft, dus felle kleuren.


Je weet dat ze er liggen, alleen zijn ze in deze tijden liever lui dan moe!

Maar niet alleen de felle kleuren kunnen de trekker overhalen, ook moet de snelheid uit het kunstaas. Het is zaak om dit aas als het ware over de kop van de vis te trekken en lang in de buurt van de vis te laten vertoeven, waardoor deze niet uit eetlust, maar uit agressie toehapt. Heb je dus een plek gevonden waar de roofvis zich ophoudt, dan kan het lonend zijn om hier een tijdje stug door te vissen tot dat de groenjas of glasoog het genoeg vindt en alsnog toehapt.

Iedere vis is nieuwsgierig, dus hoe langer je het aas in de buurt van de predator kan houden, des te beter. Vergeet met deze wetenschap vooral de streamer niet, die het bloed onder de vinnen vandaan kan halen door deze uiterst langzaam binnenvissen. Als je nu tijdens de luie periode van de vis de omgeving eens bekijkt, dan zal het je opvallen dat veel van de beesten in de buurt zich ook niet extra inspannen. Een klein zonnetje of opstekend windje kan voldoende zijn om de dierenwereld, en dus ook die onderwaterwereld, te activeren.


Met name een streamer kan het bloed goed onder de snoekvinnen vandaan halen.

Ook als de buitentemperatuur naar de middag oploopt, zal dit een teken zijn om eens aan eten te denken. Je zult daarom in de winterperiode de actieve vissen vaak tussen 12.00 en 15.00 uur tegenkomen. Nu is het zaak om de plekken wat sneller af te vissen omdat je van dit moment moet profiteren. Het ligt voor de hand dat deze omstandigheden sneller invloed hebben op ondiep water dan op grote diepte.

Een mannier om zelf een bijtsessie te veroorzaken is, zoals ik al eerder in een artikel heb beschreven, het verschrikken van een school aasvis met behulp van je kunstaas. Dit werkt natuurlijk niet altijd, dus gebruik eerst de andere methoden. Heb je een stek met veel aasvis gevonden dan kan, als de aanbeten in de buurt van deze school uitblijven, het een optie zijn om een stuk kunstaas diverse keren door de vissen te trekken, waardoor deze in paniek raken. Een rammelaar is hiervoor zeer goed te gebruiken.


Een oplopende temperatuur kan aanzetten tot activiteit.

De conclusie van dit verhaal is dat als de aanbeten uitblijven in de winter, het niet hoeft te liggen aan het soort kunstaas of techniek. Gewoon volharden en bovenstaande in gedachten houden, brengt je op een gegeven moment het succes. Kom je dan na een dag zonder viscontact naar huis, dan is het misschien een troost dat dit in de winter bij iedereen wel eens voorkomt.
 
Dus: Natuur dood, alles dood.

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -