TFO’tjes: veilige keuze

TFO’tjes: veilige keuze

door Jelle Westerhuis

Het blijft, net als veel andere producten, een subjectief ding. Tijden viste ik graag met de Ari ’t Hart reels. Zien er gelikt uit en maken een mooi setje aan de waterkant. Dat is in de afgelopen jaren voor mij een stukje minder belangrijk geworden. Materiaal is eigenlijk niet meer zo interessant, als het maar doet wat ik wil.

 
De goed verzorgde kant van de reel.

De TFO reel kreeg ik vorig jaar in mijn bezit. Ik vind hem nog steeds aan de ene kant goed verzorgd, terwijl ik de andere kant, waar de delicate slipknop zit, iets minder vind. Uitblinkende eigenschappen zijn het opdraaien dat bijzonder soepel gaat en het ruime en accurate bereik van de slip.

Onlangs zijn we richting noord Noorwegen vertrokken. Op zoek naar Atlantische zalm, hopelijk grote… De trip werd een regelrecht succes en het materiaal werd maximaal gebruikt. Normaal maken we praktisch nooit gebruik van een slip, echter deze keer moesten we dat wel.


Prachtige vis, redelijk sterk, maar absoluut geen reden om de slip te gebruiken.

Beiden werden we vele honderden meters door een zalm stroomafwaarts gedirigeerd. Simpelweg geen houden aan, ver, heel ver in de backing en de combinatie van reel, hengel, lijn, tippet en visser moesten het gaan doen. Op zulke momenten moet het allemaal gewoon in orde zijn (hoe vaak is dat al niet geschreven…), anders sla je jezelf, zeker na het zien van de vis, zeker voor het hoofd en het is maar de vraag of je ooit deze kans weer krijgt.

Een tweetal zalmen van ruim tien kilo mochten we landen en dat ging materiaalgewijs soepel. Buiten de andere factoren om deed de reel wat ik wilde en voldeed aan mijn verwachtingen. Dan heb ik eigenlijk ook wel genoeg gezegd, het werkt en je hebt er verder geen omkijken naar.

Enig (klein) nadeel was met het speyen. Het soepele opdraaien van de reel zorgt ervoor dat wanneer je abrupt de worp inzet, er enkele centimeters van je volglijn worden opgespoeld. Je moet dus wel na een paar worpen weer een metertje lijn eruit trekken om op dezelfde afstand te blijven werpen. Het is een detail.
 

Droomvis gevangen door een vliegvisser die van vele slechte ervaringen heeft geleerd: “Ik heb er nooit aan gewild, maar nu snap ik waarom het in orde moet zijn.

We zijn ook niet de meest zorgvuldige beheerders van ons materiaal. Regelmatig kopt de reel eens een steen en loopt dan een paar krassen op, iets waar we niets om geven, als het die dikke vis maar niet in de weg staat. Ook na het vissen op zout water staan we niet als eersten bij de kraan om de boel schoon te spoelen, eigenlijk nooit.

De reels houden het goed uit en ik vind het een veilige keuze met een eerlijke prijs/kwaliteit.

De reels zijn in meerdere groottes verkrijgbaar en dus ook goed in te zetten voor bijvoorbeeld het streameren op snoek. Voor meer informatie www.elbi.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -