Test IMAX beach casting rods.

Test IMAX beach casting rods

Door Johan Veerman

Na een bezoekje aan de showroom van Svendsen Sport te Breda besloot ik voor mijzelf eens aardig te zijn en mij 2 nieuwe hengels te schenken voor de zeevisserij. Omdat ik toch voor mijn zaak op zoek was naar wat strand hengels voor de reel besloot ik dit alles te combineren en maar gelijk de serie van IMAX voor een praktijk test onder de loep te nemen.

De hengels zijn uiteraard in Engeland ontwikkeld met medewerking van Henry Gilbey. (uw weet wel, die paardestaart op Discovery Channel ) en worden zoals ik al aangaf in Nederland verdeeld door Svendsen Sport.

De range bestaat uit 4 hengels variërend van een werpgewicht van 60 tot 200 gram waar naar mijn idee de 150 en 175 gram in Nederland het meest worden gebruikt. Op lengte verschillen de hengels niet veel van elkander, van 13 tot 13,2 voet, allen uitgevoerd met 9 stuks bmnag fuji ogen en een topoog van dezelfde soort.

                       


Om bij de lichtste telg van de IMAX te beginnen. De 2 stroke 4 is gemaakt voor, u raadt het al, loodgewichten van 2 tot 4 ounce en is erg licht in eigen gewicht wat de hengel geschikt maakt voor het vissen met een geepdobber met de hengel in de hand of het op verre afstand spinnen op zeebaars of makreel.

Verder is de hengel uitgerust met een super beetregistratie wat hem geschikt maakt voor het peuterwerk aan de stranden op tong en bot of in de wedstrijden waarin er kort bij op mini vis gejaagd word. Verder is deze lichte hengel te gebruiken voor het zeebaars vissen in de branding met een 4 ounce loodgewicht en dwarrellijn met een zager of levende zandspiering.

Het 2e broertje uit de IMAX familie is de 4 stroke 6 . Deze hengel noem ik de allrounder van het stel en een uitgelezen hengel voor de strand visserij en op stekken waar men aan een 6 ounce loodje genoeg heeft. Met deze hengel kunnen al aardige afstanden gehaald worden en kan men met de 125 gram voluit pendelen of van de grond gooien. Dezelfde prachtige beetregistratie als zijn lichte broer en toch een stevige body om flink uit te halen als dit nodig is.

                       


“Op het werpveld werden de stokken door Johan Veerman en Piet Ott danig aan de tand gevoeld”

Het derde broertje, de 5 stroke 6 is een echte volwassen zeehengel met power in de gehele hengel en net als zijn kleinere broertjes ook een fijne beetregistratie, geschikt voor natuurlijk de 5 en 6 ounce loodjes maar deze hengel schrikt niet als er eens een keer wat zwaarder lood moet worden ingezet bij extreme stroom of hoge branding. Uitermate geschikt voor pendulem worp en off the ground met een reel maar door de uitgekiende oogzetting en verstelbare reelhouder ook te gebruiken met een niet al te grote molen. Niet te groot omdat dan er kans is dat de lijn om het startoog valt bij het werpen met een te grote spoel.

Nu zullen er lezers zijn die wijzen op het feit dat bij een reel afgebouwde hengel de ogen op de andere zijde van de blank zijn gemonteerd, inderdaad maar in de praktijk vond ik dit geen bezwaar en kon ik geen nadelen vinden met de molen er op, hoewel deze hengel eigenlijk voor een reel is ontworpen.

De laatste en grootste broer is de 6 stroke 7, een afstandskanon pur sang en een buffel in de branding. Echt een hengel voor de herfst en wintermaanden wanneer er tegen een zw 6 een loodje van 180 gram incl. een flinke kluit aas richting Engeland moet worden geknald. Of op stekken waar door harde stroom zware loodgewichten tot 200 gram moeten worden gebruikt.

De 6 stroke 7 mist de fijngevoelige top van zijn kleine broertjes maar wie maalt daarom wanneer er bij een woeste zee er toch al zoveel deining staat dat een aanbeet bijna niet is te zien, behalve natuurlijk een flinke doorbuiger van een gul gevolgd door het slap vallen van de lijn. Deze pook is ook goed te gebruiken voor het afstand werpen op het droge en ik ben er van overtuigd dat er met deze hengel ver kan worden geworpen.

Alle 4 de hengels zijn uitgerust met een verstelbare reelhouder die vastgezet word op de but met een coaster zodat de reel of molen op verschillende posities kan worden geplaatst. Verder vind ik de diepe roodbruine kleur er goed uitzien en de fuji ogen vond ik in eerste instantie er wat plastic uitzien maar bij nadere inspectie bleek dat het toch ging om een sterke uitvoering van dit bekende ogen merk.

De but, oftewel het onderste deel is voorzien van een goede anti slip krimpkous en onderaan afgewerkt met een rubber stootknop. Alleen de lichtste 2 telgen van deze serie hengels heeft het startoog op de but en alle 4 kunnen ze nog verder worden verlengd met een extension van zo’n 40 cm maar die heb ik helaas er nog niet bij. Dit vind ik namelijk zeer interessant, mede omdat ik met de reel onder op de hengel vis, dus kan ik met de extension er in nog meer hoogte winnen wanneer de hengel in de buik wordt geplaatst.

                       


“Ik gebruikte de hengels met de reel onderop, maar dit kan naar wens worden ingevuld…”

Verder is er nog te melden dat de Imax broertjes resp. 13 en 13,2 voet lang zijn zonder de extension en dat ik ze zeker voor de prijs van zo’n 200,- voor de zware en 250,- voor de lichte uitvoering, allemaal de moeite waard vind. Zoek namelijk maar eens een hengel in die prijsklasse om mee te pendelen. Voornamelijk raak je dan aan de ZZiplex of Century stokken die een veelvoud van dit bedrag kosten maar dan zijn ze ook wat beter van kwaliteit.

Verder heeft Shimano en ABU nog wat voor deze manier van vissen maar die vind ik beide wat lomper van snit. De hengels zijn net als de meeste Engelse hengels 2 delig met 1 deel van 180 cm en een topdeel van 230 cm en worden geleverd in een mooi foudraal inclusief 2 klittebandjes om ze tijdens transport goed samen te binden. Voornamelijk in de afwerking kan er nog wel wat verbeterd worden bij de Imax hengels maar na wat overleg met de groothandel is beloofd hierop strenger toe te zien. Met name de lak en de reelhouder kunnen verbeterd, de blank echter waar het uiteindelijk om draait, scoort bij mij een ruime voldoende.

Conclusie.

Dit vonden we goed: Werp eigenschappen ruim voldoende Beet registratie ruim voldoende Prijs/kwaliteit ruim voldoende Dit vonden we minder: Afwerking matig/voldoende

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Westin Edge Dynamic spin G.C.getest
Willem Moorman -
image description
Test DK River hengel
Willem Moorman -
image description
Test Godfather III Specialist 270 Spinning.
Willem Moorman -